Gradovi

Dan žena: Žene da nastave borbu za punu ravnopravnost

Skup: „Svojom snagom menjamo svet“

BEOGRAD – Prava žena u Srbiji danas su poboljšana, ali i dalje nisu jednaka onim koje imaju muškarci, zbog čega je neophodno da žene nastave borbu za punu ravnopravnost, poručeno je danas na skupu “Svojom snagom menjamo svet”, koji je povodom Dana žena održan u Skupštini Srbije.

“Moja poruka danas je nemojte da pristajete ni na šta manje od pune ravnopravnosti žena i muškaraca. Srećan praznik”, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović je rekla je da u Srbiji nema ravnopravnosti muškaraca i žena i da je to istina.

Zbog toga, kako je napomenula, žene u Srbji moraju da se svaki dan bore kako bi bile vidljivije, da ne trpe nasilje, da budu isto plaćene za isti posao, da imaju zakon koji će im dati veća prava – zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da žene u Srbiji moraju zajedno da nastave borbu za punu ravnopravnost i društvo bez predrasuda i stereotipa i time otvore vrata drugim ženama.

“Naš cilj mora da bude stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena”, istakla je Gojković.

Kako je istakla, prava žena su od momenta kada je u Srbiji prvi put obeležen Dan žena sigurno poboljšana, ali žene u Srbiji, kao i širom sveta, danas imaju potrebu da se i dalje bore.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da se o pravu i položaju 3.700.000 žena u Srbiji mora razgovarati svaki dan i na tome raditi svakog dana, a ne samo 8. marta.

“Želimo da danas iz parlamenta ode poruka o snazi koju ima 3.700.000 žena i da obiđe čitavu Srbiju”, rekla je Paunović, dodajući da su danas u parlamentu predstavnice vlade, najvišeg zakonodavnog tela, gradonačelnice, predsednice nevladinih organizacija i medija i ostale žene koje su svojim radom obeležile borbu za bolji položaj svih žena u Srbiji.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović obratio se na Dan žena muškarcima.

“Poštovani muževi, sinovi, braćo, mladići, danas nije važno da li ćete u maniru starih vremena pokloniti cvet i par minuta pažnje ženama, danas je važno da shvatite da je neophodno da svakog dana budete bolji i pažljiviji”, rekao je Omerović.

Dodao je i da je danas pravi trenutak da svi oni koji to još nisu shvate i prihvate da smo svi jednaki i da nas pol ne čini ni lepšim, ni slabijm, ni jačim.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh