Gradovi

Danas nastavak postupka pravne rehabilitacije Milana Nedića

Ročište za pravnu rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu jer nije stigao odgovor iz Apelacionog suda na žalbu Jevrejske zajednice koja traži da učestvuje u procesu.

Predsedavajuća sudskog veća, sudija Andjelka Opačić rekla je da će naredno ročište biti održano verovatno krajem septembra, a da će stranke o tačnom datumu biti pisano obaveštene.

Ona je precizirala da današnje ročište nije održano jer su spisi predmeta i dalje u Apelacionom sudom.

Postupak pravne rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti. Protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i revidira istoriju, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju.

Nije mu sudjeno, jer je 4. februara 1946. izvršio samoubistvo.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh