Gradovi

Danas o amandmanima na zakon o sportu, pa glasanje

BEOGRAD – Skupština Srbije raspravljaće danas o amandmanima na predloženi zakon o sportu, posle čega se očekuje i glasanje o zakonskim predlozima koji su na dnevnom redu druge ovogodišnje sednice parlamenta.

Na Predlog zakona o sport podneto je 77 amandmana, od kojih je prihvaćeno 17.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je u načelnoj raspravi o tom zakonskom predlogu da je njegov cilj da sport ne bude privilegija pojedinaca i bogatih, već da omogući svim građanima da mogu da se bave sportom.

Rekao je i da taj akt ima za cilj da eliminiše svaki vid diskriminacije i zloupotrebe i ostalih negativnih pojava.

Predloženim rešenjima je po prvi put regulisana upotreba ličnih podataka sportista, besplatna zdravstvena zaštita za decu od šest do 14 godina, a njima je predviđeno i da članarina za maloletne sportiste ne može da pređe 10 odsto od prosečne zarade u republici.

Ugovori između menadžera i sportista u buduće će morati da budu overeni, a kada je reč o maloletniku, ugovor će morati da ima odobrenje oba roditelja.

Predlogom zakona se uvodi i obavezno osiguranje za trenere i sve sportiste za vreme nastupa za reprezentaciju, jedinstven vizuelni identitet reprezentacija, veća odgovornost članova rukovodećih organa, ali i nove obaveze, u smislu prijave sukoba interesa, čuvanja poslovne tajne…

Kako je Udovičić rekao tokom rasprave, pitanje privatizacije u sportu biće rešeno posebnim zakonom.

Na dnevnom redu druge vanredne sednice u ovoj godinu razmatrani su i predlozi zakona o međunarodnim merama ograničavanja i o potvrđivanju Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti i sporazuma Srbije i Libana o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh