BG

Danas obeležavanje 75. godišnjice zločina na Terazijama

BEOGRAD – Kod Spomenika obešenim rodoljubima na beogradskim Terazijama, danas će biti održana državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti, kojom će biti obeležena 75. godišnjica zločina koji su okupacione snage počinile nad civilima.

Ceremoniju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, a vence i cveće će položiti i predstavnici grada Beograda, udruženja i građani, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Period Drugog svetskog rata bio je obeležen ne retko masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom.

U nizu tragičnih događaja koji su se odigrali u tada okupiranoj Srbiji, po svojim efektima posebno se izdvaja zločin počinjen na beogradskom trgu Terazije 17. avgusta 1941. godine.

Toga dana nemačke okupacione vlasti obesile su na stubove javne rasvete petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora.

U spomen na tragično stradale sugrađane, grad Beograd je na Terazijama, kod Igumanovljeve palate, 1983. godine postavio Spomenik obešenim rodoljubima, delo akademskog vajara Nikole Jankovića.

U neposrednoj blizini spomenika je postavljena spomen-ploča sa epitafom:

Borcima za slobodu koje su fašistički okupatori obesili na Terazijama 17. avgusta 1941. godine: Jovanu Jankoviću, radniku, Ratku Jeviću, zemljoradniku, Velimiru Jovanoviću, zemljoradniku, Svetislavu Milinu, radniku, Miloradu Pokrajcu, učeniku.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh