Gradovi

Danas predlog za raspuštanje skupštine, za vikend odluka o izborima?

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da danas nakon glasanja parlament završava rad i da se može očekivati da kasnije u toku dana premijer Srbije Aleksandar Vučić uputi predlog za raspuštanje parlamenta.

„Kada će Skupština biti raspuštena, zavisi od toga kada će premijer uputiti svoje obrazloženje, glasanje će dosta dugo trajati, nekoliko sati, zakazaću ga za 13 sati, tako da to može da se očekuje kasnije popodne da taj predlog i bude upućen“, rekla je Gojković za RTS.

Objašnjavajući proceduru, Gojković je rekla da predsednik Srbije ima 72 sata da odluči kada će raspisati izbore, kada će to i saopštiti javnosti, a pretpostavlja da će se to desiti tokom vikenda.

„Ja sam ubeđena da je ovo poslednja sednica ovog saziva parlamenta Republike Srbije, onda možemo da očekujemo da će uskoro biti raspisani i izbori“, rekla je Gojković.

Govoreći o odluci o izborima na svim nivoima u jednom danu, predsednica Skupštine Srbije navela je da je predsednik Pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor zamolio da dođe na razgovor u petak, kako bi se i pre poslednjeg zasedanja parlamenta Vojvodine dogovorili kada će raspisivati izbore.

„Ubeđena sam da ćemo se nas dvoje saglasiti da je i ekonomično i efikasno da to bude 24. april, kako je to najavljeno. Ubeđena sam i da će predsednik Nikolić poslušati sugestiju premijera Vučića“, kaže Gojković.

Ističe da će sačekati odluku predsednika Nikolića za koji datum će raspisati parlamentarne izbore, nakon čega će isto to učiniti za lokalne.

„Pastor mi je rekao da će raspisati pokrajinske izbore 22. marta, nas dvoje treba da razgovaramo u petak o svemu, da uskladimo izborne radnje, da se definitivno dogovorimo da i on raspiše isti datum kada i Tomislav Nikolić i ja, jer ja ću apsolutno pratiti odluku predsednika Nikolića, koji će to biti datum“, naglasila je Gojković.

Po raspisivanju izbora, Skupština će biti u tehničkom mandatu, a sednica parlamenta može se održati jedino u vanrednim, ratnim situacijama.

Podsetila je da će se danas glasati o zakonu o depolitizaciji, biranje sudija i članova Republičke izborne komisije.

Foto Tanjug/R. Prelić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh