Novosti online

Данашњи регионални избори тест за Меркелову

БЕРЛИН – Немачки гласачи данас излазе на регионалне изборе у три савезне државе, што се сматра тестом подршке избегличкој политици немачке канцеларке Ангеле Меркел, оцењују агенције. Очекује се да ће због нелагоде Немаца у вези такозване политике „отворених врата”, коју спроводи канцеларка, на изборима профитирати антиимиграциона Алтернатива за Немачку (АфД), пренео је Би-Би-Си. У Немачку је током 2015. године стигло више од милион избеглица.

На питање како се припрема за данашњу „супер недељу”, кад се одржавају избори у покрајинама Баден-Виртемберг, Саксонија-Анхалт и Рајна-Фалачка, Меркелова је јуче изјавила: „Држим палчеве”. Предизборне анкете су показале да ће конзервативна Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) канцеларке Меркел остати на власти у Саксонији-Анхалту, на истоку земље. ЦДУ, међутим, прети пораз од Зелених у покрајини Баден-Виртемберг на западу земље, где владајућа странка има највише места у парламенту.

На крају, исходи избора су крајње неизвесни у покрајини Рајна-Фалачка, где је ЦДУ на прошлим изборима у последњем тренутку завршио на другом месту. Анкете указују на то да је подршка АфД-у у Саксонији-Анхалту, где је сада на власти коалиција ЦДУ и Социјал-демократа, порасла на чак 19 одсто. Уколико АфД на данашњим изборима оствари тако добар резултат како показују анкете, коалициони партнери ће можда морати да се удруже са трећом странком како би формирали парламентару већину, истиче Би-Би-Си.

АфД, који већ има посланике у пет од 16 регионалних парламената у Немачкој, у кампањи користи слогане као што су „Обезбедите границе” и „Зауставите азилантски хаос”. Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел је изјавио да јачање АфД-а неће променити став његове владе према миграцији. „Позиција коју заступамо је јасна: то су хуманост и солидарност. Нећемо мењати нашу позицију”, истакао је Габријел.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh