• Gradovi

  Davutoglu u retkoj poseti kurdskom Dijarbakiru: Ne plašim se

  DIJARBAKIR – Turski premijer Ahmet Davutoglu danas boravi u retkoj poseti Dijarbakiru, gradu pod kontrolom Kurda na jugoistoku Turske, a tom prilikom je izjavio da se ne plaši posle napada u kojem je ubijeno sedam policajaca, a za koji turski zvaničnici krive pobunjenike.

  Turski zvaničnici optužili su zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) za jučerašnji napad automobilom-bombom na policijski autobus u Dijarbakiru, koji je bacio svetlo na krhku bezbednosnu situaciju u glavnom gradu turskog jugoistoka.

  Davutoglu je današnju posetu pod jakim merama bezbednosti počeo prisustvujući sahrani ubijenih policajaca, a potom je učestvovao u molitvi ispred Velike džamije u centralnoj četvrti Sur, prenosi AFP.

  „Mislili su da ćemo biti uplašeni. Ali mi se ne plašimo, nećemo posrnuti, već ćemo ići pravo do kraja“, rekao je on.

  U nekim delovima Sura na snazi je bio policijski čas otkako je vojska otpočela obimnu operaciju protiv PKK u toj oblasti 2. decembra.

  Davutoglu je danas bio u prvoj poseti Dijarbakiru otkako je operacija počela, a poslednji put je tu boravio uoči novembarskih izbora.

  Turske bezbednosne snage od leta vode intenzivnu borbu kako bi isterale militantne aktiviste PKK iz gradskih centara na jugoistoku, što dovodi do žestokih sukoba koji ne jenjavaju.

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ove nedelje da je 355 pripadnika snaga bezbednosti ubijeno u borbama sa PKK otkako je dvogodišnje primirje propalo prošlog leta.

  Takođe je rekao da je ubijeno 5.359 članova PKK.

  Erdogan, koji se trenutno nalazi u poseti SAD, kazao je da je napad u Dijarbakiru pokazao pravu prirodu PKK, te da se „to više ne sme tolerisati“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com