Gradovi

De Mezijer: EU potrebna baza podataka o posetiocima Šengena

BERLIN – Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je danas da bi zemlje članice Evropske unije trebalo da vode dokumentaciju o ljudima koji ulaze u bezvizno područje Evrope.

„Želimo da znamo ko dolazi u Šengen zonu i kada odlazi“, rekao je de Mezijer u intervjuu za današnje izdanje „Velta“ i dodao da bi novi registar putovanja ojačao bezbednost evropskih nacija.

Prema njegovim rečima, zvaničnici bi trebalo da sakupe podatke posetilaca iz zemalja, koje ne pripadaju Šengenskoj zoni, a baza podata bi obuhvatala vreme i mesto njihovog izlaska i ulaska u zonu Šengena.

„Mi sada izdajemo vize. Međutim, ne postoje podaci koji pokazuju da li pojedinac zapravo ulazi (u zemlju Šengena) ili izlazi iz nje. Novi sistem, koji uključuje biometrijske podatke i zapise o vizama, mogao bi da nas upozori kada državljanin treće strane preterano proširi svoj boravak“, rekao je on, prenosi „Dojče Vele“.

De Mezijer je dodao da je ta baza podataka važna za borbu protiv međunarodnog terorizma, bandi i nelegalnih migracija.

On je istakao da bi EU trebalo da se više usredsredi na zaštitu svojih spoljnih granica i integrisanje postojećih baza podataka o vizama i migracijama.

AP Photo/Abdeljalil Bounhar

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh