Gradovi

Demonstranti upali u moldavski parlament

KIŠINJEV – Više stotina demonstranata probilo je danas policijski kordon ispred moldavskog parlamenta i ušlo unutra, nakon što je parlament odobrio novog premijera i vladu, čime je okončana višemesečna politička kriza.

Pre glasanja poslanika, demonstranti su se okupili ispred parlamenta mašući zastavama Moldavije i uzvikujući „Tražimo prevremene izbore!“, prenela je agencija AP.

Nakon što je u parlamentu završeno glasanje, broj demonstranta ispred je porastao na nekoliko hiljada, pa je došlo do koškanja sa policajcima pre nego što su okupljeni ipak uspeli nakratko da uđu u parlament.

Oni su pritom uzvikivali „Poništite glasanje!“ i „Lopovi“.

Policija je ubrzo uspela da izgura demonstrante iz parlamenta, ali su oni potom ponovo uspeli da se uguraju unutra. Neki policajci su pritom dobili udarce od demonstranata, objavio je Radio Kišinjev.

Poslanici moldavskog parlamenta podržali su danas imenovanje trećeg po redu premijera te zemlje u manje od godinu dana, podržavši kandidata kojeg je imenovao predsednik zemlje kao kompromis u cilju razrešenja višemesečnog političkog ćorsokaka.

Novi premijer Moldavije je Pavel Filip, član glavne proevropske koalicije i ministar za informacionu tehnologiju i telekomunikacije u prethodnoj vladi, preneo je Rojters.

Filip je dobio podršku 57 poslanika parlamenta, dok je glasanje bojkotovala proruska opozicija.

Dok je trajalo zasedanje, poslanici Socijalističke partije su pravili buku, zviždali i blokirali deo parlamenta, tako da je Filip na kraju jedva objavio sastav svog kabineta.

Parlament je morao da izglasa novu vladu do 29. januara, inače bi bio raspušten. Poslanici su uskratili poverenje vladi u oktobru zbog navoda o korupciji.

Moldavija je u političkoj krizi otkad je uoči parlamentarnih izbora 2014. godine iz tri banke nestalo ukupno 1,5 milijardi dolara.

AP Photo/Roveliu Buga

Preview

Slide

Više stotina demonstranata probilo je danas policijski kordon ispred moldavskog parlamenta i ušlo unutra, nakon što je parlament odobrio novog premijera i vladu, čime je okončana višemesečna politička kriza. Pre glasanja poslanika, demonstranti su se okupili ispred parlamenta mašući zastavama Moldavije i uzvikujući „Tražimo prevremene izbore!“, prenela je agencija AP. AP foto – Roveliu Buga

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh