• Novosti online

  Десет година затвора за отмицу деде Јелене Ђоковић

  Ваљево – Кривично веће Вишег суда у Ваљеву којем је председавао судија др Драган Обрадовић осудило је на десет година затвора Бранислава Матића (37) из Сремске Митровице, због отмице Милосава Радисављевића (81) из Љига, деде Јелене Ђоковић, супруге прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића, крајем јула 2018. Драган Јеринић (39) из Београда кога је тужилаштво теретило да је као саизвршилац помагао Матићу, ослобођен је оптужбе због недостатка доказа. Осуђеном Матићу продужен је притвор, док је Јеринићу укинут и он је одмах пуштен на слободу.

  Образлажући пресуду, судија Обрадовић саопштио је да је суд поверовао Матићу који је признао извршење дела. Он је, како је утврђено, 26. јула прошле године током ноћи са још једном особом провалио у кућу Милосава Радисављевића у Љигу, пошто је претходно исекао комарник на прозору, напао старца на спавању, савладао га, покрио по глави, ставио му лисице на једну руку, док је други део лисица ставио на своју руку, одузео му 26.000 динара и мобилни телефон.

  Затим је извео Радисављевића из куће, превео га преко Ибарске магистрале и реке Љиг и у оближњој њиви везао лисицама за далековод, док му је тело и ноге облепио лепљивом траком. Тражио је од Милосава да позове своју унуку и плати откуп, али пошто је старац одбио да то уради, отишао је оставивши га самог. У међувремену је СМС-ом од Радисављевићевог сина тражио да му, уколико жели да види оца живог, до десет сати исплати два милиона евра. Запомагање старог Милосава везаног у њиви чули су радници предузећа који су у близини требало да изводе радове, па је одмах позвана полиција, а убрзо је стигла и екипа хитне помоћи.

  Тужилаштво је теретило Јеринића за саизвршилаштво у отмици, али суд се, како је навео судија Драган Обрадовић, руководио само расположивим доказима. Драгана Јеринића је, према речима судије, оптужбе ослободио сам оштећени Радисављевић својим прецизним исказом да је видео два човека која су га напала, али да му је други био окренут леђима, да не може да га препозна, да та особа није примењивала никакву силу према њему и да је није видео после изласка из куће.

  Друга особа је за суд била Н. Н, тужилаштво није доказало да је Јеринић био на месту извршења дела, не постоји ниједан доказ да је он учествовао у томе, констатовао је судија Обрадовић. Додао је да, за разлику од Матићевог који је пронађен, Јеринићев биолошки материјал није затечен на месту извршења кривичног дела.

  Приликом изрицања пресуде веће се руководило и чињеницама из ранијег живота Бранислава Матића који је два пута осуђиван за разбојништва уз употребу ватреног оружја и једном за крађу. Из затвора је последњи пут изашао у августу 2017, а непуних годину дана касније извршио је ново кривично дело, отмицу Милосава Радисављевића. Једина олакшавајућа околност била је то што је признао дело.

  Због озбиљно нарушеног здравственог стања након отмице у јулу прошле године, оштећени Милосав Радисављевић није присуствовао изрицању првостепене пресуде у Вишем суду у Ваљеву. Актери овог поступка имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com