• Gradovi

  Devenport očekuje da nova vlada nastavi reforme

  Devenport: Izazovi

  BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je izrazio danas uverenje da će buduća srpska vlada nastaviti da sprovodi reformu sa istom žestinom i voljom kao i do sada, u tandemu sa dosadašnjim važnim akterima.

  “Mi smo jako blizu potpisivanja završnih sporazuma u okviru IPA za prvi programa za podršku budžeta po sektorima u Srbiji, koji će biti posebeno usredsređen na reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama”, rekao je Devenport na prvom Diplomatskom forumu Profesionalno usavršavanje javnih službenika.

  On je kazao da će EU kao i do sada biti potpuno posvećena podršci Srbiji u toj, kao i drugim oblastima.

  “Sada na samom početku intenzivne faze verujem da će buduća vlada nastaviti da sprovodi refomu sa istom žestinom i voljom kao i do sada”, naveo je Devenport.

  Sef Delegacije EU je poručio da Srbija treba da se usredsredi na unapređenje sposobnosti i povećanje kapaciteta javne uprave, ali i usavršavanje službenika.

  “Mi ćemo vam u tome pomoći i podržti vas u tim naporima”, poručio je Devenport dodajućui da je važno podići kapaicitete i na lokalnom nivou.

  Najavio je da će ovog meseca započeti novi projekat izgradnje sistema za obuku državnih sluzbenika i svih koji rade u javnom sektoru, što će biti sprovedeno u saradnji sa Savetom Evrope.

  “Ovo je stalni izazov za naše zemlje da uprava bude efikasna i da služi svrsi odnosno da opslužuje građane i privredu. To je izazov za sve nas. Da se uspostavi sistem odnosa odgovornsoti prema svim građanima”, naglasio je Devenport.

  Kako kaže, Srbija kao i sve druge zemlje u regionu koje su u tranziciji sprovode reforumu javne uprave u cilju bolje koordinacije i veće efikasnostie, što je od kurcijalnog značaja i za Srbiju ako želi da se uskladi sa EU.

  “Zato EU, koja i dalje izlvači pouke iz sopstvene prošlosti, stavlja naglasak na reformi javne urave”, naveo je Devenport i dodao da sistem nagrađivanja državnih službenika treba da bude isključivo prema zasluzi, a plate njihove treba da budu transparentne.

  Foto Tanjug, S. Radovanović

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com