• Crna Gora

  Dikić negirao umešanost u navodni pokušaj udara u Crnoj Gori

   

  Dikić negirao umešanost u navodni pokušaj udara u Crnoj Gori
  Foto: Beta

   

  Penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić negirao je danas na sudjenju u Višem sudu u Podgorici da je deo kriminalne organizacije koja je oktobra prošle godine pripremala nasilnu smenu vlasti u Crnoj Gori.

  Dikić je u sudnici kazao da je optužnica „neosnovana, lažna, izmišljena“, da je „najobičnija bajka“ i izrazio nadu da će njeni „autori odgovarati“.

  On je specijalnog tužioca Milivoja Katnića optužio za pritiske tokom istrage.

  „Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije i nikada neću ni biti“, kazao je Dikić kome je, po tvrdnjama advokata, pogoršano zdravlje, ali se odlučio da iznese odbranu i „ne utiče na tok postupka“.

  U Višem sudu u Podgorici danas je počelo sudjenje grupi od 14 crnogorskih, srpskih i ruskih državljana optuženim da su pripremali i učestvovali u pripremi zavere na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, a koja je za cilj imala nasilnu smenu vlasti, proglašenje izborne pobede opozicionog Demokratskog Fronta (DF) i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Djukanovića.

  Dikić je naveo da nije znao za kriminalni plan, te da od svih optuženih poznaje Kristinu Hristić , sa kojom je oktobra prošle godine, uoči parlamentarnih izbora doputovao u Crnu Goru, te Aleksandra Sindjelića, zaštićenog svedoka u slučaju za navodni pokušaj terorizma.

  Penzionisani general, koji je u zatvoru kod Podgorice od oktobra prošle godine, dodao je da ne poznaje „nikakve Ruse“, aludirajući na ruske državljane, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, označne za organizatore navodne zavere koja je za cilj imala da spreči ulazak Crne Gore u NATO.

  Dikić je rekao da je u Crnu Goru došao na „molitvu za zdravlje“, u poseti manastiru Ostrog, jer je „teško bolestan“ i imao je više operacija.

  Bivši čelnik policije je kazao da je Sindjelića upoznao u Nišu, oktobra prošle godine, te da mu on nije govorio o bilo kakvom kriminalnom planu za nasilnu smenu u Crnoj Gori, već je pomenuo protest protiv NATO-a u Podgorici.

  Dikić je kazao da misli da je Sindjelić bio „instruisan“ i da ga je s ciljem „molio“ da dodje u Crnu Goru i govori na skupu protiv NATO.

  Penzionisani general Žandarmerije je rekao i da je odmah po hapšenju ponudio saradnju sa Tužilaštvom i optužio tužioca Milivoja Katnića za pritisak na njega.

  Dikić tvrdi da mu je tužilac Katnić rekao: „Generale, ja ću tebi spakovati robiju, pa neka te sud oslobodi“…te da je na ponudjenu saradnju od strane penzionisanog komandanta Žandarmerije odgovorio: „Ne možemo tako, što ćemo sa ovim oružjem, ne možemo ga staviti ovim jadnicima (ostalim optuženim), spakovaćemo ga generalu, on je vojnik“.

  Dikić je zbog umora tražio pauzu i nastaviće s iznošenjem odbrane posle 12 sati.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com