Novosti online

Диковић: смањење Кфора ће лоше утицати на безбедност

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се у Београду с командантом Кфора генерал-мајором Гуљелмом Луиђијем Миљетом, саопштила је Војска Србије.

Диковић је истакао да је заједнички задатак Војске Србије и Кфора очување безбедности у зонама одговорности са обе стране административне линије, као и да међународни фактор пресудно утиче на политичку ситуацију на Косову и Метохији, те да због тога има и велику одговорност за безбедност свих људи у овој покрајини, а посебно Срба и других неалбанаца. Генерал Диковић је нагласио да због надлежности и одговорност Кфора, које произлазе из Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Војнотехничког споразума, Војска Србије види управо Кфор као кључну снагу за очување безбедности и стабилности на КиМ, уз оцену да ће свако смањење Кфора негативно утицати на безбедност.

Подсетивши на недавна дешавања на КиМ, генерал Диковић је указао на то да догађаје који су претња по безбедност треба назвати правим именом и окарактерисати их на прави начин, предвидети циљеве деловања њихових починилаца и могуће последице, као и да се мора деловати превентивно, а не само када се инциденти догоде.

Начелник Генералштаба је изјавио да Војска Србија планира да у наредном периоду започне са задацима надгледања административне линије из ваздушног простора употребом хеликоптера и беспилотних летилица, првенствено као део подршке реализацији заједничких активности Војске Србије и Кфора, попут једновремених патрола и осматрачница.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh