Gradovi

Dilan neće prisustvovati ceremoniji dodele Nobelove nagrade

ŠTOKHOLM – Legendarni američki muzičar i pesnik Bob Dilan neće prisustvovati ceremoniji dodele Nobelove nagrade za književnost, zbog „drugih obaveza“, saopštila je danas Švedska akademija, prenosi AFP.

Kako se navodi, Akademija je u utorak primila pismo od Boba Dilana, u kome je objasnio da je sprečen da dođe u Štokholm u decembru, na ceremoniju dodele nagrada.

„Nadao sam se da ću lično primiti nagradu, ali na žalost sprečile su me druge obaveze. Osećam se neverovatno počastvovan što mi je dodeljena Nobelova nagrada“, napisao je Dilan u pismu Akademiji.

Akademija je navela da poštuje odluku Boba Dilana, ali da je neuobičajeno za dobitnika Nobelove nagrade da se ne pojavi na ceremoniji dodele.

Nekoliko drugih ranijih dobitnika Nobelove nagrade iz raznih oblasti takođe nisu prisustvovali dodeli iz različitih razloga – Doris Lesing je bila stara, Harold Pinter u bolnici, Elfride Jelinek je imala socijalnu fobiju.

„Radujemo se nagradi Boba Dilana, ali on nagradu mora da primi u roku od šest meseci, počevši od 10. decembra. To je jedini zahtev“, navodi se u saopštenju Akademije.

Dilan je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a nagrada je trebalo da mu bude uručena 10. decembra na svečanoj ceremoniji.

Photo by Vince Bucci/Invision/AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh