Gradovi

Dilojt: Finansijski direktori u Srbiji optimističniji u 2016.

BEOGRAD – Više od dve trećine finansijskih direktora u Srbiji predviđa da će zemlja u ovoj godini ići putem blagog ali stabilnog privrednog rasta, pokazalo je najnovije istraživanje konsultantsko-revizorske kompanije Dilojt „Stavovi finansijskih direktora Centralne Evrope 2016“.

Prema rezultatima objavljenim na zvaničnom sajtu Dilojta, 68 odsto učesnika ankete u Srbiji očekuje rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2016. godini između 0,6 i 1,5 odsto, što je više od prošlogodišnjih 57 procenata ispitanika.

Takođe, 26 odsto finansijskih direktora procenjuje da će rast BDP-a Srbije biti ograničen na 0,5 procenata, što ponovo potvrđuje da se povećao optimizam, budući da je prošle godine takvu procenu dalo 36 odsto anketiranih, navodi Dilojt.

Istovremeno, samo 6,0 odsto njih predviđa da rast srpske privrede u ovoj godini može da bude veći od 1,5 procenata na godišnjem nivou.

Prema zvaničnim procenama, BDP Srbije je u 2015. porastao po stopi od oko 0,8 odsto, što potvrđuje da je privreda radila znatno bolje nego što se prvobitno predviđalo, navodi Dilojt, dodajući da se na početku prognozirao rast za prošlu godinu od minus 0,4 procenta.

Zvanična prognoza rasta BDP-a za ovu godinu je oko 1,5 odsto, što znači da finasijski direktori u Srbiji i vlast dele stav o tome šta će ekonomiji doneti 2016. godina, konstatuje se u izveštaju.

Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji pala 2015. godini na 16,7 odsto sa 20,1 procenta iz prethodne godine, 55 odsto ispitanika smatra da će se broj nezaposlenih povećati u narednih 12 meseci, uglavnom zbog dugo najavljivane racionalizacije radne snage u javnom sektoru.

Što se tiče finansijske perspektive kompanija u kojima rade, više od 48 finansijskih direktora je izjavilo da su optimisti, a 29 odsto smatra da će situacija u ovoj godini ostati ista.

Jedan od tri finansijska direktora smatra da je teško dobiti novi kredit, dok 19 procenata veruje da je dostupnost kreditiranja poboljšana. Istovremeno, gotovo 50 odsto njih ocenjuje da će ukupni troškovi zaduživanja biti još povoljniji u 2016. u odnosu na prethodnu godinu.

Anketa je pokazala da će se u narednih 12 meseci kompanije u Srbiji fokusirati na rast prihoda na postojećim i novim tržištima i na smanjenje direktnih troškova.

Promena poslovnog modela i restrukturiranje poslovanja će biti prioritet za 32 odsto direktora u narednih 12 meseci, dok 26 procenata anketiranih ne misli da će to biti prioritet ove godine.

Što se tiče rizika, pritisak tržišta za obaranje cena ponuđene robe/usluga svaki treći ispitanik je prepoznao kao najveću potencijalnu pretnju za poslovanje u ovoj godini, ali su kao rizike naveli i pad domaće tražnje, nesolventnost i probleme s naplatom u privredi, navodi se u istraživanju Dilojta.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh