Gradovi

Dimitrov i Bošković o razmeni podataka o zaštiti od radijacije

BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Bugarske Angelom Dimitrovim u sklopu priprema za potpisivanje Sporazuma o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti između vlada Srbije i Bugarske.

Budući da je sporazum već usvojila Vlada Srbije i imajući u vidu da je bugarska strana sprovela kompletnu proceduru neophodnu za njegovo potpisivanje, Bošković je tokom razgovora sa Dimitrovim uputila poziv bugarskom kolegi, kao i predstavnicima Nuklearne regulatorne agencije Bugarske, da posete Srbiju u narednom periodu kako bi tom prilikom potpisili dokumenta.

Bitne elemente Sporazuma čini definisanje načina obaveštavanja i razmene informacija, njihovog sadržaja i slučajeva u kojima se obaveštavanje sprovodi.

Sporazumom se određuje koji su organi ugovornih strana nadležni za njegovo sprovođenje, koji su nadležni za primanje i davanje obaveštenja i informacija, ko su koordinatori za sprovođenje Sporazuma, kao i koja je dinamika i na koji način će biti dogovoreni sadržaj i drugi bitni elementi konsultativnih sastanaka.

Ministarka i ambasador Bugarske razgovarali su i o drugim temama od zajedničkog interesa, dodaje se u saopštenju resornog ministarstva.

Istaknut je značaj i obostrana posvećenost regionalnoj saradnji, kao i rad na unapređenju saradnje u oblasti vodoprivrede, poljoprivrede i životne sredine, a prepoznat je i značaj razmene iskustava vezanih za proces EU integracija, koja će Republici Srbiji biti dragocena na njenom evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh