Novosti online

Дмитрију Рогозину забрањен улазак у Црну Гору

Од нашег сталног дописника

Подгорица – Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин није пожељан гост у Црној Гори, потврдило је црногорско министарство спољних послова и европских интеграција (МВПЕИ).

Рогозина је у посету Црној Гори позвао председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић, током вишедневне недавне посете Москви, који је јуче поручио да је, без обзира на забрану, спреман да му гарантује безбедност.

Један од најближих сарадника председника Руске Федерације Владимира Путина, Дмитриј Рогозин, налази се на листи руских држављана којима није дозвољен улазак на територију Црне Горе, мада још јавно није објављен списак Руса којима је забрањен улазак на територију ове државе.

Из МВПЕИ-ја саопштено је да се Рогозин налази на листи руских држављана којима је, на основу владине одлуке о увођењу међународних рестриктивних мера, ограничен улазак у Црну Гору. Влада се, као и у случају руског тајкуна Константина Малофејева, позвала на одлуку Савета Европске уније од 17. марта 2014. године и та одлука је продужавана сваких шест месеци.

„Последња одлука Савета Европске уније је датирана на 14. септембар 2015. године и њено продужавање се очекује у марту ове године”, наведено је у изјави МВПЕИ-ја. „Рестриктивне мере Рогозину су уведене у односу на деловања која подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине.”

Председник ДНП, Милан Кнежевић, саопштио је да Рогозин без икакве бојазни од црногорских санкција може посетити Црну Гору, која је, како је прецизирао, „отаџбина његових предака”.

„ДНП је спреман да му гарантује безбедност. Уместо да се црногорски режим обрачунава са агентима и представницима Исламске државе у Црној Гори, прети хапшењем потпредседнику Владе Русије која се једино бескомпромисно бори против ове глобалне терористичке творевине”, поручио је Кнежевић.

Подсетимо да је Рогозин у интервјуу 2014. године за руске медије изјавио да по мајчиној линији води порекло из Црне Горе.

„Моји преци су родом из Црне Горе, из фамилије Јовановић. Мој прадеда Милан Јовановић је из Петњице крај Шавника, из родног села Радована Караџића. Прадеда је дошао у Русију за време Руско-јапанског рата 1904–1905. године, са још неколико хиљада Црногораца. Након рата остао је у Русији и засновао породицу, оженивши се мајком моје мајке. Он је умро тридесетих у Оренбургу, где се и данас налази његов гроб”, рекао је тада руским медијима Рогозин.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh