Gradovi

Dnevnik: Beograd je evropska prestonica zabave i kulture

ZAGREB – Beograd je evropska prestonica zabave, kulture i tradicije, u kome svako može naći nešto za sebe, reči su kojima je autor Marko Tarandek opisao srpsku prestonicu u rubrici „Pun kufer“, zagrebačkog portala Dnevnik.

„Kažu za Beograd da je kralj svih zabava u ovom delu Evrope, ako ne i šire. Je li to tako? Pa mnogi kažu da jeste. Nikada nisam bio u Beogradu i isprobao zabavnu stranu grada na Dunavu, ali svi moji prijatelja koji su ‘redovni’ gosti glavnog grada Srbije vratili su se puni utisaka i sa velikom želljom za povratak. No zašto je to tako“, zapitao je autor teksta.

Beograd je, kaže on, grad koji ne poznaje tabue, grad koji ne zna za granice i grad u kojem zabava nikada ne prestaje.

„Bilo da se želite zabavljati uz zvukove violina i ciganske muzike, bilo da vas ‘pale’ narodnjaci ili ste više za pop glazbu, u Beogradu ćete naći sve to, ali i više od navedenog“, naveo je.

Beograd se, dodaje, profilirao kao grad koji će ugostiti svakog gosta, ali i svakome pružiti ono što ga interesuje.

„Stoga ni ne mora čuditi činjenica da sve više mladih, ali i pripadnika srednje generacije, odlazi na vikend ili malo duži odmor u ovaj grad“, napisao je Tarandek.

Opisujući zabave i druženja na obalama Dunava. Tarandek potom piše o Skadarliji, boemskoj četvrti u srcu Beograda, za koju kaže obuhvata malo širi prostor nego što je sama Skadarska ulica odakle joj potiče i naziv.

Podseća da su upravo tu nekada živeli glumci, ali i mnogi drugi umetnici, posebno pesnici i književnici, koji su se okupljali u okolnim kafanama i ludovali do kasno u noć.

„Taj duh zadržao se i danas, te ćete ovde osim ‘kafana’ pronaći i mnoge restorane iz koji se šire opojni mirisi, čuje žamor gostiju, ali i zvonki zvuci violina i tambura koji vas doslovno mame da uđete unutra. Osim po dobrim restoranima Skadarlija je poznata i po živopisno oslikanim fasadama. Tako nikada nećete znati da li gledate u pravi ili oslikani prozor“, ističe autor.

Ipak, ukazuje, da Beograd nije samo razuzdani grad prepun alkohola i glasne muzike, što svedoče i mnogi muzeji u kojima se kriju neka od najboljih remek dela s područja bivše Jugoslavije.

Za šetnju preporučuje nezaobilaznu Knez Mihailovu, koja, upućuje, vodi do beogradske tvrđave, na ušcu reka Save i Dunava.

„Sve u svemu, prema iskustvima drugih izgleda da je istina da Beograd ima za svakoga ponešto…“, napisao je Tarandek.

Foto Tanjug/O.Toskić,arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh