Gradovi

Dobar primer Srbije u rešavanju migrantske krize

BEOGRAD – Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i delegacija Trećeg komiteta parlamentarne skupštine OEBS-a, koju predvodi Izabel Santos, ocenili su danas da problem izbeglica treba rešavati tamo gde je nastao uz poziv zemljama članicama OEBS-a da izbeglice ne zaustavljaju, već rat. Na sastanku je zaljučeno da postoje volja i spremnost da se zajedničkim snagama rešava pitanje migrantske krize i ocenjeno da način na koji Srbija rešava ovu krizu predstavlja primer kako se jedna zemlja integriše u EU.

Predsednik Odbora Meho Omerović istakao je u razgovoru da trenutno dnevno u Srbiju ulazi oko 2.000 osoba, što je značajno manji priliv u odnosu na kraj 2015. godine kada je taj broj iznosio 11.000 osoba dnevno, saopšteno je iz parlamenta.

On je naveo da je Srbija otvorila štab za prihvat izbeglica u Preševu, uložila napore kako bi sprečila ilegalne prelaske granice i prva je zemlja na balkanskoj ruti koja je uvela biometrijsku registraciju migranata. Srbija ulaže sve svoje napore kako bi se migranti evidentirali i kako bi se unapredio sistem azila, međutim podaci govore da 99 odsto ovih ljudi ne želi da ostane u Srbiji, istakao je Omerović.

„Srbija je od početka krize pokazala proaktivan pristup u zaštiti i pružanju pomoći migrantima. Negujemo humani pristup prema tim ljudima, jer smo se kao zemlja u prošlosti suočavali sa burnim, turbulentnim i migracionim kretanjima“, istakao je Omerović.

Predsedavajuća Trećeg komiteta PS OEBS Izabel Santos istakla je važnost uloge koju Srbija ima na balkanskoj ruti, ne samo što je prihvatila izbeglice i što je otvorena zemlja, već i zato što je započela prikupljanje biometrijskih podataka. Ona je pozvala kolege iz Srbije na saradnju sa zemljama članicama OEBS-a u procesu rešavanja migrantske krize, koja se takođe odnosi i na pitanje poštovanja ljudskih prava.

U razgovoru u kome su učestvovali članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova bilo je reči, između ostalog, i o zakonodavnom okviru za rešavanje pitanja migracija u Srbiji, potrebi uspostavljanja baza podataka sa biometrijskim podacima migranata na granicama EU, regionalnoj saradnji, rešavanju statusa migranata koji nemaju pravo na azil u zemljama EU, problemu trgovine ljudima, a posebno trgovine decom i drugo.

Delegacija Trećeg komiteta PS OEBS-a boravi u Srbiji povodom izrade Izveštaja, koji će biti predstavljen na redovnom godišnjem zasedanju ove organizacije u julu 2016.godine, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh