• Hronika

  Dobrovoljac pravosnažno oslobođen optužbi za Bijeljinu

  BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg pripadnika doborovoljačke jedinice u sastavu Vojske Republike Srpske Midraga Živkovića, optužbi za zločin nad civilima u Bijeljini 1992. godine, odnosno da je sa saučesnicima učestvovao u silovanju i ubistvu, objavljeno je na sajtu tog suda.

  Ovom presudom odbijena je žalba tužioca i potvrđena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je nakon ponovljenog suđenja Živković u novembru 2015. godine oslobođen zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivična dela za koja se tereti optužnicom.

  Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno primenio odredbu Zakonika o krivičnom postupku da se osuđujuća presuda može zasnivati samo na činjenicama u čiju je izvesnost sud uveren.

  U konkretnom slučaju, nakon svih izvedenih dokaza, nije dokazanao na pouzdan način da je Živković izvršio krivično delo raznog zločina, u saizvršilaštvu, smatra Apelacioni sud.

  Za zločin u Bijelnini su ranije trojica pripadnika doborovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH pravosnažno osuđena, a Živkoviću je naknadno suđeno.

  Za zločine u Bijeljini pravosnažno je osuđen Dragan Jović na 20 godina zatvora, Alen Ristić na 10, a Zoran Đurđević na 13 godina zatvora.

  Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Živkovića i ostale osuđene da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini opljačakli bošnjačku porodicu, više puta naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.

  Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad.

  Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke „jugo 55“ su se udaljili sa lica mesta.

  Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmenično silovali žene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mesta.

  Taj slučaj, poznat kao „Bijeljina“, BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

  Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

  Foto googlemaps.com

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com