Gradovi

Dodeljena nagrada „Dr Predrag Simić“

BEOGRAD – Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas je dodeljena nagrada „Dr Predrag Simić“ za najbolje studentske radove iz oblasti balkanskih odnosa i spoljne politike Srbije, nazvana po profesoru tog fakulteta koji je preminuo pre godinu dana.

Tim povodom, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, koji danas boravi u poseti Beogradu, održao je predavanje na temu „Srbija na putu evropskih integracija“ i tom prilikom ocenio da je Simić svoje poglede o reformama u Srbiji gradio na osnovu primera Slovačke.

Lajčak je rekao da je evropska orijentacija Slovačkoj donela ogromne promene, pre svega otvaranje novih radnih mesta, i poručio da za zemlje poput Srbije i Slovačke nema bolje alternative od punog članstva u EU u šta je, kaže, i Simić verovao.

Pokojnog profesora, sa kojim je bio prijatelj, opisao je kao „nepresušni bunar znanja o međunarodnim odnosima“ i izvanrednog stručnjaka koji je transformacije Srbije doživljavao kao svoje lične.

Supruga pokojnog profesora, Jasminka Simić, rekla je da je on bio istinski zagovornik demokratije i modernizacije u Srbiji, a da je u Slovačkoj video primer kako to trajno uraditi.

Ona je navela i da je pet zbornika Simićevih radova posthumno objavljeno, te da će se od ove godine pred učenicima naći i udžbenik istorije za osmi razred osnovne škole čije je on autor.

Dekan FPN Dragan Simić rekao je da se profesor Predrag Simić izdvajao po tome što je u sažetom iskazu umeo da izrazi duboke stvari, što je bio odraz njegovog poznavanja spoljne politike i međunarodnih odnosa, ali i diplomatskog iskustva.

Naslednik profesora Predraga Simića na predmetu koji je predavao, Milan Krstić, opisao ga je kao apsolutnog stilistu koji je umeo da prepozna „rimu istorije i pretoči je u udžbenike“.

U ime žirija koji je izabrao dobitnike nagrada, prisutnima se obratio profesor FPN Ivo Visković, koji je rekao da je ukupno 17 radova prijavljeno na konkurs, od čega su izabrana tri.

Prva nagrada pripala je Stefanu Ubiparipoviću, druga Igoru Markoviću, a treća Alisi Kockar.

Nagradu „Dr Predrag Simić“ dodelili su porodica profesora Predraga Simića, Fakultet političkih nauka i Centar za društveni dijalog.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh