Gradovi

Dodik: O ulasku BiH u NATO pitaće se građani na referendumu

BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je NATO moćna i jaka organizacija i da tu činjenicu ne može niko ignorisati, ali da će o ulasku BiH u NATO građani Republike Srpske biti pitani na referendumu.

„Ako narod ovde, u ovoj zemlji, u Srpskoj, kaže da to hoće – hoće. Ako kaže neće, onda će to biti obavezujuće i za političare. Mi smo deo glasa BiH. Naš glas se ne može zaobići. To nije nikakvo uslovljavanje. Ako postoji praksa da se FBiH primi u NATO u nekom hipotetičkom smislu šta da radimo. Ali, u svakom slučaju mislim da je sasvim logično da uradimo ovo o čemu sam pričao. I tu postoji konsenzus i vlasti i opozicije“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske kaže da nije odustao od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Srpskoj. Što se njega tiče, kada su u pitanju te dve pravosudne institucije, njegov stav je da su to „neustavne institucije nametnute nasiljem visokog predstavnika“.

„Sud i Tužilaštvo BiH traže novi politički dogovor u BiH da dobiju legitimitet. U tome dogovoru, mi iz Republike Srpske nismo protiv da se instalira određeni kapacitet Suda i Tužilaštva BiH. Ali smo protiv onoga što sada jeste Sud i Tužilaštvo BiH. Neki dan sam iz Sarajeva čuo, a ne odavde, i meni je baš krivo što se nisam toga setio, kada su rekli da od svih mogućih koncepata Suda i Tužilaštva BiH ovaj koji sada važi je najgori“, rekao je Dodik u intervjuu za Anadoliju, a prenose mediji u RS.

Ne bojim se jer nisam ni naivan ni blesav

Predsednik Republike Srpske je izjavio da je protiv njega i njegove porodice pokrenuta široka istraga, ali i da se „ne boji pretnji pravosudnim postupcima zato što nema elemenata za bilo kakvu odgovornost te vrste“.

„Prvo, nisam ja ni naivan ni blesav čovek koji bi radeći ovaj posao u ovakvoj državi sebi dozvolio da uradim neku nezakonitu radnju ili da budem nesvesno u nešto ubačen. Uradio sam, donosio sam odluke u najboljem interesu za Srpsku. I u tom pogledu nemam ni jednan problem“, rekao je Dodik.

Ne boji se, kaže, fer procesa, sa bilo koje strane.

„Nikakvog straha nemam. Ali, naravno, nije vezano za strah, vezano je za otpor koji se stvara, to je ta politizacija svega toga. Opet mislim da je sjajno vreme ovih takozvanih iz Republike Srpske, koji na tome jašu, prošlo, i da su oni u silaznim putanjama. To govore i ankete. I videće kako će to biti na sledećim izborima“, rekao je Dodik.

On je istakao da misli da je Bakir Izetbegović učinio najlošiju uslugu BiH naivno verujući da će nešto učiniti i jačati BiH dovođenjem opozicije iz Srpske u institucije BiH.

„Naravno da neće i vidi se da ne može. Da li će biti zadovoljan time što je napravljena neka mala galama u Republici Srpskoj, to pripada njegovom karakteru i njegovoj ličnosti. Ali, ni to nije važno. Oni su sada deo vlasti. Mene ne zanima ta vlast na tom nivou. Mogu spokojno svi da spavaju. Najbolje mi je kada se vidi kako rade. Najbolje se vidi. Čak im ni stranci ne mogu pomoći da se izdignu i budu uspešni u tome“, istakao je.

Dodik je rekao da postoje konkretne stvari koje se provode i da je protiv njegove porodice pokrenuta široka vrsta istrage u mnogim institucijama u Srpskoj pa čak i regionu.

Tvrdi i da je napravljen spisak, po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru kojeg SIPA traži podatke o Miloradu Dodiku, Snježani Dodik, Igoru Dodiku, Gorici Dodik i Bogoljubu Dodiku.

„Snježana je moja supruga, Igor je moj sin, Gorica je moja kćerka, a Bogoljub moj otac. Znači protiv svih tih ljudi pokušava se vršiti haranga. Naravno da to nije jednostavno“, kazao je Dodik u intervjuu za Anadoliju.

On je novinaru te agencije predočio dopise Agencije za istrage i zaštitu BiH rekavši:

„Pogledajte. Svim institucijama kojima se traži. Pa će me verovatno optužiti da onemogućavam pravdu. Imena moje dece na tim listama za istragu. Otkuda, kako je to moguće? Kako bi ste se vi osećali da vašu porodicu ovako pretresaju?, To govori o tome šta se pokušava. Zašto? Reći ću vam zašto? Dakle, krenulo se sa velikim obećanjima. Čak datim na nekim međunarodnim mestima o tome da će ovi takozvani, a vi znate ko su oni, učiniti da se dokaže neka vrsta kriminala“.

To je, kazao je Dodik, stvar koja naravno ne daje spokojstvo čoveku.

„Ako ima neko delo, OK. Ako nema, šta je problem. Šta vi to hoćete od mene. Da držite tenziju o Miloradu Dodiku i njegovoj porodici. To je ona priča koju smo mogli da čujemo ovde od opozicije. ?a nikada nisam komentarisao ničiju porodicu. I moja porodica je sve što imam u životu. Naravno zna se, u mom kraju, na koji način i šta je urađeno. To ne može da pojača osećaj prema BiH. Zloupotrebe institucija sigurno će samo umanjiti značaj“, rekao je Dodik.

Foto Tanjug/Z.Žestić,arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh