Gradovi

Dojče vele o Gornjoj Maoči i islamizaciji BiH

BON – Iz Bosne i Hercegovine je do sada u rat u Siriji i Iraku otišlo oko 200 osoba – između ostalog i iz sela Gornja Maoča, a tragovi iz tog brdskog sela vode i do salafista u Beču, piše danas Dojče vele, navodeći da je i u drugim delovima BiH vidljiva tiha islamizacija, uključujući Sarajevo.

Radio prenosi reportažu nemačkih novinara iz Gornje Maoče, podsećajući da je to selo već više puta bilo u centru pažnje domaćih i stranih medija jer su se tu vijorile zastave IS i odatle kretali borci za Siriju i Irak.

„Snage bezbednosti BiH pretpostavljaju da se u tom selu regrutuju teroristi. Odavde su mnogi otišli u džihad“, navodi radio i prenosi reči jednog od stanovnika, 35 -godišnjeg Edisa Bosnića koji je fasciniran idejom Islamske države o utemeljenju svetskog kalifata.

„Da li je to naša želja? Naravno. Naravno da želimo da svi muslimani žive u jednoj državi, u kojoj više ne bi imali probleme. U kojoj svi muslimani imaju iste pasoše i u kojima piše da verujem u Alaha i u našeg proroka Muhameda“, kaže Bosnić.

Dojče vele navodi da Bosnić nosi dugu bradu i da na Tviteru prati radikalne salafiste.

U tekstu se podseća da je jedan stanovnik sela pre četiri godine izvršio napad na američku ambasadu u Sarajevu, da su potom usledila hapšenja i da je i Bosnić jedno kraće vreme bio u zatvoru.

„Mi ne priznajemo zakone, ne poštujemo ih. Pogotovo u srcu, pogotovo. Zašto? Zato što nije bilo pravedno da nas strpaju u zatvor“, kaže on.

Iz BiH je do sada u rat u Siriji i Iraku otišlo oko 200 osoba – između ostalog i iz Gornje Maoče. Tragovi iz tog brdskog sela vode i do salafista u Beču, na primer do radikalnog propovednika Ebua Tejme, protiv kojeg se u Gracu vodi sudski postupak, navodi Dojče vele.

Zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić priznaje:

„Očigledno nekim stvarima nismo poklonili dovoljno pažnje. U međuvremenu se enormno povećao broj protivnika Ustava, onih koji, umesto demokratije, žele život isključivo u skladu sa šerijatskim pravom.“

Salafisti iz Nemačke hvale pobožnost stanovnika Gornje Maoče i pozivaju na prikupljanje dobrovoljnih priloga za to selo, piše Dojče vele, navodeći da je Bosnić oduševljen time što BiH želi da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji i sanja o islamskoj misiji bez granica:

„Ako BiH jednoga dana uđe u EU, to će nam otvoriti mnoga vrata. Tada možemo da bude aktivni i na drugim mestima. To bi bilo mnogo lakše s otvorenim granicama. Tada bi naš predivni islam mogli da damo i Nemcima.“

I u drugim delovima Bosne i Hercegovine vidljiva je tiha islamizacija, pa i u Sarajevu, navodi Dojče vele, dodajući da to omogućavaju dolari Saudijske Arabije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh