Gradovi

Dojl: Evropi potrebna „odrasla“ politika migracije

BEČ – Evropski kontinent „mesečari“ u izbegličkoj krizi ka propasti i neophodno je, umesto prisutne panike, da vodi „odraslu“ politku migracije, ocenjuje portparol Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Leonard Dojl.

On je, u intervjuu agenciji APA, rekao da su mnogi aspekti politike EU samo „flasteri“, odnosno prividna rešenja, koja nisu Uniji donela ništa, jer nedostaje evropsko liderstvo.

Prema kritikama IOM do sada su evropski političari samo nacionalno delovali.

Na drugoj strani je Dojl pohvalio nemačku kanelarku Angelu Merkel, za koju je kazao da je „sama ne može sve uraditi“.

Tema migracije, prema njegovim rečima, oduvek se zloupotrebljava za nacionalnu politiku, te svako pokušava samo da izbori nacionalne prednosti.

Mediji, kako je dodao, to dodatno podržavaju i često šire lažne informacije.

„Politički lideri strahuju od glasačkog tela. Međutim Evropa je veći projekat i moramo da proširimo naša gledišta“, naglasio je Dojl dodajući da je EU osnovana kao mirovni projekat.

„Već dva puta smo ušli u rat zato što nismo videli celinu“, podsetio je predstavnik IOM.

Dojl je kazao da ima razumevanje za one zemlje koje su posebno pogođene izbegličkim talasom, kao što su Grčka, Austrija, Nemačka i Švedska, ali dodaje da se ne sme zaboraviti „partnerski duh“ EU.

Trenutno, kako je kazao, se previše upiru prsti u pojedine zemlje, te je naglasio da su Grci puno toga uradili za izbeglice, što je bilo veoma „humano“.

EU, prema njegovim rečima, potrebno je više solidarnosti.

Nacionalne jednokratne mere u izbegličkoj krizi sve više dovode u pitanje osnovu EU, to jest osnovne slobode, i mogle bi uzdrmati društvo, smatra Dojl.

Upitan za uvođenje dnevnih kontingenata za prihvat izbeglica duž balkanske rute, koju je Austrija inicirala, on je rekao da se prilikom donošenja takvih odluka mora postaviti pitanje da li je to stvarno u interesu zemlje i EU.

Dojl rešenje aktuelne krize vidi u „bezbednoj, humanoj i urednoj“ politici migracije.

Za izbeglice iz Afrike, koji svoju zemlju napuštaju usled klimatskih promena ili sličnih uzroka, Dojl predlaže privremene mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi.

Prema njegovim rečima, migranti bi mogli za kratko vreme da zarade relativno mnogo novca i brže bi se vratili u svoju domovinu, jer je želja 90 odsto izbeglica da se što brže vrate u zemlje porekla.

Usled velikog broja izbeglica Dojl smatra da Evropa mora da promeni svoj stav.

„Migracija donosi kulturni diverzitet i nije dobra samo za rast privrede“, kazao je on dodajući da su studije Svetske banke pokazale da se države sa otvorenom politikom migracije ekonomski bolje razvijaju.

Foto Tanjug/T. Valič, ilustarcija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh