Novosti online

Домаће рукотворине за свет

Чачак – Студио „Марушка” из Прељине код Чачка изашао је на светске модне сцене благодарећи јединственој игри четкицом и бојама. За израду руком сликаних марама користи се најфинија италијанска свила затегнута у рам, и по њој настају најразличитији мотиви, од цветова и геометријских фигура, до слика завичаја и Србије. Тако се студио са тринаесторо запослених на производњи уникатних марама, кравата и ешарпи годинама одржава и на светском тржишту, сада користећи најсавременију опрему за дигиталну штампу и машине најновије генерације.

– Тренутно извозимо у Сједињене Америчке Државе, Русију, Финску, Босну и Херцеговину и Црну Гору – каже за „Политику” Марушка Топаловић, која је пре 23 година основала модну кућу у својој кући, где и данас маштовито везе бојама по свили.

Ту је јуче угостила и Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, и то у двострукој улози: као власница студија „Марушка”, и као председница Удружења пословних жена чачанског краја које ради под називом „Надежда Петровић”.

– Замолили смо госта, поред осталог, да нам ПКС помогне код извозних послова и изласка на страна тржишта, јер мислим да смо даровит народ и имамо шта да понудимо свету – вели она.

Удружење чачанских предузетница данас има 40 чланица које запошљавају укупно чак 300 мештана борећи се, свака на свој начин, са неприликама на тржишту и у друштвеној збиљи. Такве су и свакодневне обавезе Зорице Селаковић, власнице предузећа „Дезерт” у Чачку, која се још од 1990. године бави производњом торти и колача. Сада има 33 радника, а за четврт века пребродила је многе пословне изазове.

– Некад је само за увођење стандарда ХАСАП требало уложити 20.000 евра, а данас је то десет пута јевтиније. Све време трпимо ударе нелојалне конкуренције која, без пријављених радника и у неусловном простору, производи исто што и ми. Са данашњим могућностима штампе уопште није тешко кривотворити декларацију „Дезерта” па смо принуђени да уведемо холограм, а то су додатни трошкови – навела је Зорица Селаковић у разговору са Чадежом, коме је ово предузеће било следећа станица током чачанске посете.

Појавила се, недавно, још једна, додатна брига.

– У јавности је објављено да је једна фирма из Хрватске, која је наводно откупила ауторска права на Дизнијеве ликове за овај део Европе и да ће нама, на тај начин, да буде забрањено коришћење тих јунака у посластичарској производњи. Може ли нам Комора око тога помоћи – питала је?

Чадеж је узвратио да ће се томе посветити коморски стручњаци, додајући:

– Прикупићемо информације и помоћи вам. Лично мислим да детету које жели неког Дизнијевог јунака на својој рођенданској торти не можете рећи – „Е, то се купује само код једног произвођача”. Али, испитаћемо детаљно и обавестити вас, рекао је Чадеж.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh