Gradovi

Donacija Japana Republičkom zavodu za zaštitu spomenenika

BEOGRAD – Vlada Japana je u okviru programa „Bespovratne pomoći u oblasti kulture“ obezbedila 52.800 evra Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu u cilju unapređenja opreme fizičko hemijske laboratorije, saopštila je danas Ambasada Japana u Srbiji.

Navedenim sredstvima kupljen je mikroskop i instrument za infracrvenu mikroskopsku spektroskopiju, koji će se koristiti za analize neophodne za ispitivačke i konzervatorsko restauratorske radove na pokretnim i nepokretnim kulturnim dobrima Republike Srbije.

Ovom donacijom, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture će postati referentna ustanova ne samo u Srbiji, već i u regionu, čime se otvara mogućnost novih vidova saradnje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, navedeno je u saopštenju.

Svečana ceremonija primopredaje donacije održaće se 11. marta u prostorijama Zavoda, a prisustvovaće ambasador Japana u Srbijie Đuići Takahara, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić.

Vlada Japana je i tokom proteklih godina donacijama značajno pomagala podizanje kapaciteta institucija kulture i sporta i Srbiji.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći u oblasti kulture i sporta iznosi preko 2,5 miliona evra, dok ukupna ekonomska pomoć Vlade Japana Republici Srbiji iznosi više od 490 miliona evra.

Foto Tanjug/D.Peternek, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh