Gradovi

Đorđević: Odlični uslovi za vojnu saradnju dveju država

BEOGRAD – U beogradskoj kasarni Topčider danas je počelo treće zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane, a državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević je istakao da dugogodišnji prijateljski odnosi pružaju odlučne uslove za razvoj i intenziviranje bilaterane vojne saradnje između dve države.

„U dosadašnjem periodu Angola je predstavlala strateškog partnera Srbije u Africi, pa izražavamo nadu da će tako biti i u narednom periodu“, rekao je državni sekretar i dodao da će Ministarstvo odbrane Srbije nastaviti saradnju u oblasti odbrane kroz vojno – ekonomsku, ali i kroz vojno – vojnu, vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u narednom periodu očekuje se dolazak nove grupe kadeta iz Angole na VA i Medicinski fakultet VMA.

„Zahvaljujući srpsko-angolskom komitetu za saradnju, Ministarstvo odbrane pruža podršku i podržava nastup srpskih firmi na angolskom tržištu, što je veoma značajno jer na taj način pomažemo domaćoj privredi“, objasnio je Đorđević.

Državni sekretar za materijalne resurse i infrastrukturu Angole Salvino de Žezuš Sekeira Kianda, koji predvodi angolsku delegaciju, zahvaljujući se domaćinima na toplom prijemu i dobrim uslovima za rad, istakao je da je uvek lepo vratiti se u Srbiji i nastaviti produbljivanje saradnje i prijateljstva.

“ Angola već 14 godina živi u miru i vlada se trudi da probudi procese razvoja zemlje, ojačavajući ulogu svih državnih institucija. Angola je imala dosta pozitivnih rezultata ali je loša međunarodna ekonomska situacija usporila realizaciju mnogih projekata koje je vlada pokrenula. Ekonomija će ipak nastaviti da raste, i to će uticati na nastavak modernizacije, uključujući i oružane snage Angole“, rekao je Kianda.

Dodao je da će Srbija nastaviti da bude kamen temeljac za proces modernizacije vojnih sredstava jer poseduje naučna i tehnološka znanja.

“ Zbog toga imamo nameru da nastavim odličnu saradnju koju smo imali do sada i očekujemo značajne rezultate plodonosnog sastanka koji smo započeli i spremni smo da damo pun doprinos tom cilju.

Otvaranju zasedanja prisustvovali su kopredsednik srpskog dela Komiteta državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, ambasador i izaslanik odbrane Angole u Republici Srbiji Žoze Žoao Manuel i Adao Eduardo Da Silva, kao i predstavnici srpskih preduzeća koja sarađuju ili su zainteresovana za saradnju sa tom afričkom državom.

U nastavku susreta dve delegacije planiran je zajednički rad komisije po potkomitetima za vojnu i vojnoekonomsku, kao i vojnoobrazovnu i vojnomedicinsku saradnju, a planiran je i susret gostiju sa pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem i sa predstavnicima srpskih preduzeća Planum, MC sistemi, Nelt grupa, Gosi internacional, Kodžić, Jomil, Vlatakom i Hemofarm. Angolska delegacija posetiće i oficire i kadete na Vojnoj akademiji, kao i proizvodni pogon Morava javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“ u Velikoj Plani.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh