Novosti online

Доживотна забрана суђења због намештања тениских мечева

Лондон – Двојица тениских судија добили су забрану суђења, један од њих доживотну, због прошлогодишњих кршења „спортских кодекса понашања за званичнике”. Четири арбитра су под истрагом Јединице за тениски интегритет (ТИУ), саопштила је Међународна тениска федерација (ИТФ)

Би-Би-Си је у јануару упозорио: Тенис је уздрман! Чак 16 играча, који се налазе у првих 50 означени су од ТИУ да су наместили неколико мечева током протекле деценије.

Кирилу Парфенову, пореклом из Казакстана, забрањено је доживотно бављење овим послом, због манипулација бодовима у неким мечевима. Сумње на Парфенова били су актуелне још прошле године.

Хрватски арбитар Денис Питнер суспендован је у августу прошле године на 12 месеци после открића да је слао информације о играчима током турнира као и редовног пријављивања на сајтовима тениских кладионица, преноси Ројтерс.

Судије имају обавезу да одмах по поену упишу промену резултата како би се промена видела глобално. Кладионице онда могу да прилагоде своје „квоте“ у у складу са тренутним кретањем резултата на мечу. Међутим, судије су намерно одлагале да измене резултате чак и до 60 секунди и на тај начин омогуће кладионицама да уплаћују новац знајући шта ће се догодити, наводи РТС.

У неким ситуацијама судије су чак слале поруке заинтересованима пре него што ће променити резултат. Та пракса је учестала на „фјучерс” турнирима у источној Европи, где је телевизијска покривеност мала или непостојећа, и на којима су слабо или никако плаћени арбитри подложнији искушењима.

Објашњавајући зашто суспензије нису раније откривене, ИТФ је рекао да раније њен кодекс понашања није захтевао да званичнике које санкционишу буду именовани.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh