• Crna Gora

  DPS uveren u pobedu, Ključ:hapšenje uticalo na rezultat

  PODGORICA – Nakon zatvaranja biračkih mesta u Crnoj Gori u štabovima političkih partija i koalicija je živo u ocekivanju prvih preliminarnih nezvaničnih rezultata, koji su najavljeni za 21 sat.

  Funkcioner DPS-a Predrag Sekulić kaže kako veruje da niko nema dilemu da će ta stranka, koja je na ove izbore prvi put izašla samostalno, i ubuduće biti najjača partija.

  “Bilo bi neozbiljno da izlazimo sa nekim projekcima u narednih nekoliko sati”, istakao je Sekulić.

  Naglasio je da bilo je manjih nepravilnosti “ali da one ne mogu uticati na izborni rezultat.”

  Bez obzira na visoke tenzije, položili smo demokratski test, rekao je Sekulić.

  “Činjenica da je izašlo preko 70 odsto birača na izbore, ide u prilog tome”, kazao je on.

  Inače, kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta staru zgradu vlade, gde DPS očekuje izborne rezultate, obezbjeđuje priličan broj policajaca.

  U Demokratskom frontu atmosfera za sada mirna, javlja reporter portala Antena M.

  Lideri Demokratskog fronta još nisu stigli u štab, a pojaviće se, kako je najavljeno, da bi održali konferenciju za novinare., ali još nije poznato vreme njenog održavanja.

  Velika koalicija Ključ zatražila je od državnih organa da saopšte ko je nalogodavac i organizator navodnog pokušaja državnog udara i ocenjuje da su dramatične vesti uznemirile građane i na neki način uticale na njihove političke odluke.

  Policija je tokom noći uhapsila 20 državljana Srbije zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

  „Velika koalicija Ključ zahteva od Državnog tužilaštva i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da, pre konačnog proglašenja rezultata izbora, konkretizuju saznanja koja imaju o hapšenju 20 državljana Srbije“, saopšteno je iz koalicije Ključ.

  Kako navode, „involviranost državnih organa je mogla uticati na izjašnjavanje građana i Ustavom zagarantovano pravo na slobodan izbor“.

  „Očekujemo da javnosti precizno daju odgovor na njihove nedorečene konstatacije: Ko je nalogodavac i organizator navodnog pokušaja državnog udara? Zbog čega su se javno izjašnjavali, suprotno elementarnim demokratskim načelima, tokom izborne tišine, čemu se pridružio i premijer izjavom koja je emitovana u 15 sati?“, navodi se u saopštenju.

  U koaliciji Ključ smatraju, kako su rekli, da je upliv dramatičnih vesti od državnih organa, s jedne strane, uznemirio građane i na neki način uticao na njihove političke odluke.

  „S druge strane, do ovog trenutka za taj dramatično prezentovan događaj nije dato kompletno objašnjenje koje javnost očekuje“, dodaje se u saopštenju.

  Velika koalicija Ključ još jednom je pozvala građane da ne nasedaju na provokacije i da večeras ostanu u svojim domovima i tu, kako su saopštili, proslave uspeh opozicije.

  Foto Tanjug/ R. Prelić

  Šef posmatračke misije Đuro Stojanović je za TV Vijesti kazao da ne može sada reći da li će neregularnosti uticati na izborni proces.

  „Ja bih želeo da bi imali finalnu sliku, moramo sačekati kraj. Ja bih apelovao na sve da mirno prođe izborni dan. Želimo da prođe u miru i da svi učesnici izbornog procesa prihvate rezultate“, rekao je on.

  Direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica je za TV Vijesti rekao da bi, ako se ovim tempom nastavi, izlaznost mogla da bude do 75 odsto.

  On je rekao da se sada ne može reći da li će neregularnosti uticati na izborni proces.

  „Bilo je nepravilnosti, manjih i većih. Neke hoće uticati, najveći broj ne može. Ipak, da sačekamo zatvaranje biračkih mjesta“, rekao je Koprivica.

  Kako je najavio, CDT će nakon 21 sat početi da objavljuje prve rezultat.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com