• Gradovi

  Dragaš: Srbija ne treba da se pravda što razvija vojsku

   

   

  Direktor beogradskog Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš izjavio je danas da Srbija ne treba nikome da se pravda što je posle mnogo godina njen odbrambeni sistem podignut na nivo koji je za respekt u evropskim okvirima, a kamoli u regionu.

  „Ovakvi komentari koje nažalost često vidimo u regionalnim medijima, nisu izraz straha od rastuće odbrambene moći Srbije, nego pre svega od njene rastuće ekonomske i političke moći“, izjavio je Dragaš povodom pisanja medija u Hrvatskoj o rastućem naoružavanju Srbije i njenoj „militarizaciji“

  Prema njegovim rečima, za mnoge u regionu, a naročito u Hrvatskoj, „dobra i prihvatljiva je samo ona Srbija čija je ekonomija na kolenima, politika bez ikakvog uticaja, a vojska siromašna i zastarela“.

  „Srbija se, nažalost, godinama uklapala u takvu sliku, ali stvari su se iz temelja promenile dolaskom predsednika Vučića, čija je politika najpre dovela do strateške ekonomske konsolidacije i razvoja, a na njegovo uporno insistiranje i do preokreta u jačanju kapaciteta naše vojske i celog odbrambenog sistema“, izjavio je Dragaš medijima.

  On je rekao da to „nije nikakva militarizacija, kako strahuju u Zagrebu, nego je rezultat promišljene politike koja povezuje svoje ekonomske, političke i bezbednosne interese u čvrstu celinu“.

  „To isto rade najrazvijenije države Evrope i sveta, i njihovi odbrambeni budžeti rastu iz godine u godinu i niko ih zbog toga ne optužuje za nekakvu militarizaciju. Jednostavno, ovakvom politikom Srbija samo potvrdjuje svoju lidersku poziciju u regionu, o čemu govore najuticajniji svetski centri, ali sa tim očigledno ne mogu da se pomire drugi regionalni igrači, naročito Hrvatska“, izjavio je Dragaš.

  Srbija, kako je dodao, ne treba mnogo da obraća pažnju „na ovakve jadikovke, već samo da nastavi putem razvoja i rasta ekonomskog i političkog uticaja kakav beleži poslednjih godina“.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com