Novosti online

Дрецун: Да ли је могуће да се Тачи нађе на оптужници

Тврдње асоцијације лекара Нигерије којима је политичар и мултимилијардер Овел Рочас Окороча оптужен да руководи мрежом за трговину органима у којој му помажу сарадници са Косова, а Хашим Тачи означен као човек који се налази на челу трговине људским органима у Европи, изазвале су многобројне коментаре народних посланика. Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију рекао је да се намеће питање шта ће Посебно одељење Вишег суда за ратне злочине у Београду да предузме у вези са Тачијем. Коментаришући оптужбе Асоцијације лекара Нигерије, Дрецун је упитао да ли је могуће да се Тачи не нађе на оптужници.

– То је питање пред којим се налазимо сви, комплетна међународна заједница. Не само да до сада није одговарао за злочине почињене превасходно над киднапованим цивилима српске националности, него му се дозвољава да као предводник организоване криминалне „Дреничке групе” и даље наставља да се бави криминалним активностима, а да истовремено буде некакав премијер самопроглашене државе или министар спољних послова и да избегава руку правде – казао је Дрецун, а преноси Танјуг.

И посланик СДС Марко Ђуришић прокоментарисао је наводе о трговини људским органима, рекавши да не зна да ли је реч о кључном доказу који ће довести до оптужења Тачија.

– Желим да верујем да ће суд почети са радом и да ће то резултирати подизањем одговарајуће оптужнице – рекао је Ђуришић.

Лидер левице Србије Борислав Стефановић казао је да је реч о озбиљним оптужбама, као и да очекује да правда на крају буде достижна и свеобухватна.

Зоран Живковић, председник Нове странке, изјавио је да су докази који су до сада прикупљени против Тачија и Харадинаја били довољни да се подигне оптужница за ратне злочине против њих двојице.

– Први контингент доказа о злочинима ОВК на Косову био је послат у Хаг 2001., а 2003. године, када сам био премијер, са шефом Безбедносно-информативне агенције у Скупштини Србије смо представили белу књигу злочина на Косову и Метохији и тад су већ били познати извршиоци – рекао је Живковић.

Питали смо Тужилаштво за ратне злочине да ли су имали информације о последњим наводима нигеријске Асоцијације лекара, које је истражне радње спровело, и колико је сведока саслушано у предмету „Жута кућа”, као и да ли се у неком скоријем року може очекивати да дође до подизања оптужнице поводом навода о трговини људским органима, али одговоре нисмо добили.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh