Gradovi

Drljo i Krajina oslobođeni za zločin u Gruborima

ZAGREB – U ponovljenom postupku bivši pripadnici policijske antiterorističke jedinice Lučko, Frano Drljo i Božo Krajina, nepravosnažno su danas oslobođeni za zločin u Gruborima 1995. zbog, kako se tvrdi, nedostatka dokaza.

Njih dvojica su od početka poricali krivicu, a u novom postupku ostali su pri svojim ranijim odbranama u kojoj je Drljo, između ostalog, rekao da ga zločin opisan u optužnici zgrožava kao „oficira, vernika i čoveka“.

Na kraju prvog suđenja u junu 2014. godine, Drljo i Krajina su nepravosnažno oslobođeni zbog nedostatka dokaza, ali je Vrhovni sud krajem prošle godine prihvatio žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem.

Tužilaštvo Drlju tereti za neposredno počinjenje zločina nad šestoro civila i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovednu odgovornost.

Na ponovljenom, kao i na prvom suđenju, ispitan je niz bivših specijalaca i njihovih zapovednika od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije poduzeo ništa kako bi sprečio zločin i kaznio počinitelje, do ratnog zapovednika cele specijalne policije Mladena Markača.

On je naveo da ga za Grubore niko nije pitao sve do 2001. godine iako je, kako je rekao, pripremio opsežan spis s izjavama svih terenskih zapovednika.

Svedoci su govorili i o mogućim manipulacijama s izveštajima, a bivši zapovednik jedinice Josip Čelić u oba postupka je rekao da je prvi izveštaj pisao prema onome što su mu prijavili zapovednici grupa na terenu, drugi po Sačićevom diktatu, a treći po povratku u bazu u Lučkom.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Voza slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti, ali je on u aprilu 2011. godine pronađen obešen u šumi pored Otišića.

Iako je policija izvestila da je reč o samoubistvu, Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selju Ramljani, a zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je u januaru obustavilo istragu u tom slučaju.

Preview

FRANJO DRLJO I BOZO KRAJINA

Slide

FRANJO DRLJO I BOZO KRAJINA

Slide

BOZO KRAJINA

Slide

FRANJO DRLJO

Slide

FRANJO DRLJO I BOZO KRAJINA

Slide

FRANJO DRLJO I BOZO KRAJINA

FRANJO DRLJO I BOZO KRAJINA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh