Gradovi

Državni vrh Hrvatske saglasan: Vojska da pomaže policiji na granici

ZAGREB – Hrvatski državni vrh saglasan je da je apsolutna kontrola hrvatske granice neophodna, a premijer Tihomir Orešković je prilikom nedavnog boravka u Berlinu nemačku kancelarku Angelu Merkel obavestio da zvanični Zagreb razmatra da, ako to bude potrebno, u zaštiti granice policiji pomogne vojska.

Predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Labinu da je apsolutno neophodna puna kontrola hrvatske državne granice, što ne znači zatvaranje granice niti nehumano postupanje prema migrantima, nego znači zaštitu hrvatske nacionalne bezbednosti.

„Ne mogu vam u ovom trenutku ništa posebno komentarisati. Čini mi se da kada je reč o migrantskoj krizi, zapravo nekako sve dolazi na ono što sam govorila na samom početku, a to je da je apsolutno nužna puna kontrola granice“, rekla je hrvatska predsednica.

To, dodala je, ne znači zatvaranje granice, to ne znači nehumano postupanje prema migrantima već to samo znači – zaštita nacionalne bezbedosti pa i samih migranata koji su često meta terorizma i terorističkih napada, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanja novinara koja bi bila uloge vojske na granici, ministar obrane Josip Buljević je, takođe, u Labinu, istakao da će uloga vojske biti kao i do sada i koristiće se u humanitarnom pomaganju izbeglica.

„Vojska već pruža logističke usluge, a moguće je da će pomagati policiji u slučaju potrebe da kontroliše granicu. Dakle vojska će se pojaviti kao ispomoć policiji ukoliko to bude potrebno“, rekao je ministar.

Premijer Orešković je juče, nakon razgovora s Merkel u Berlinu rekao da zvanični Zagreb „trenutno razmatra“ da, ako to bude potrebno, u zaštiti granica policiji pomogne i vojska, i to u svrhu humanijeg tretmana izbjegličkih tokova.

Prvi potpredsednik vlade Tomislav Kraramarko potvrdio je da će pristupiti izmenama Zakona o obrani kako bi Hrvatska vojska mogla na granici pomoći policiji u nekim , kako je rekao, specifičnim i specijalnim situacijama.

„Moramo čuvati svoju granicu kao što to radi i Slovenija, Mađarska, Austrija“, rekao je Karamarko i dodao da Hrvatska zapravo želi da kontrom granice pomogne i usmeri izbeglice na legalne prelaze kako bi na legalan i human način prešli u željenu zemlju.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh