Novosti online

Државно правобранилаштво жалбама кочи реституцију

Агенција за реституцију je током четири године свог постојања донела је 10.000 решења о враћању кућа, зграда и пословних простора некадашњим власницима, односно њиховим наследницима. Међутим, на ова решења стиже све већи број жалби из Државног правобранилаштва које у процесу реституције заступа Републику Србију, кажу у Агенцији. Како истичу, многе од њих су сачињене без јасних критеријума, па се стиче утисак да се повратак имовине саботира како би појединци и даље користили одређене некретнине по повлашћеним ценама.

Парадокс је да је враћање одузете имовине наследницима предратних власника ставило државне службенике у позицију супротстављених страна, иако би заједно требало да спроводе закон и штите права грађана.

Враћене две трећине ресторана „Мали Париз”
Већина житеља престонице чула је за ресторан „Мали Париз” близу Славије, али мали је број оних који знају да је у току процес реституције овог објекта. „Мали Париз” потражују три власника, тако да је Агенција за реституцију донела три решења о враћању имовине. Сва три написана су на исти начин, уз дословце исто образложење, у којем су наведени разлози због којих некретнина мора бити враћена у руке некадашњих власника. У овим решењима разликују се само имена наследника. Парадоксално, Државно правобранилаштво жалило се само на једно решење. Остала два постала су правоснажна и не постоји сметња за враћање две трећине објекта. Ипак, једна трећина „Малог Париза” и даље ће мучити представнике Агенције за реституцију.

Беспотребно одуговлачење реституције наноси знатну штету држави, мишљење је директора Агенције за реституцију Страхиње Секулића. Како истиче, на тај начин имовина додатно пропада, а држава је ускраћена за порез који би наследници плаћали.

– Реституција није парнични поступак у којем смо ми супротстављени држави. Будући да је Закон о реституцији усвојила скупштина, сви смо ми дужни да заштитимо интересе грађана – истиче Секулић.

Он наводи да се годинама чека на разрешавање статуса београдских хотела „Сплендид” и „Београд”, који одавно не личе на некадашња ексклузивна здања.

Решење о враћању хотела „Београд” Агенција за реституцију донела је још 2012. године, али предузеће „Железнице Србије”, које је користило ову имовину, и Државно правобранилаштво уложили су жалбу Министарству финансија на то и на следеће решење. Чак је и Управни суд потврдио одлуку Агенције за реституцију. Ипак, када је Министарство финансија по налогу овог суда потврдило решење Агенције, Правобранилаштво је поднело нову тужбу, и то опет пред Управним судом. У Агенцији за реституцију наглашавају да је овај суд већ одлучио у њихову корист, тако да је бесмислено покретање новог поступка.

Слична је ситуација са здањем некадашњег хотела „Сплендид” у београдској Улици Драгослава Јовановића, у непосредној близини републичке и градске Скупштине. Од овог објекта остала је само љуштура, тачније спољни зидови. То није сметало Правобранилаштву да у жалби наведе како би враћање овог хотела некадашњим власницима прекинуло његову делатност. Иначе, „Сплендид” годинама не ради. Са унутрашњих зидова је спао малтер, на плафонима се виде голе греде, недостају прозорска окна…

Две године чекања на одлуке Управног суда
Након што Агенција за реституцију донесе решење о враћању имовине, сви учесници процеса имају право жалбе. Tо углавном чине представници државе, односно државног или општинског правобранилаштва. Министарство финансија одлучује о првостепеним жалбама и овај поступак се обично завршава за шест месеци. Међутим, после тога могуће је покретање управног спора пред Управним судом. На окончање ове врсте поступка чека се око две године.

Недавно је Министарство финансија примило још једну жалбу од Правобранилаштва – на одлуку о враћању виле у Крунској 69 наследницима Добривоја Божића. Државно правобранилаштво навело је у жалби како је ово здање предвиђено за смештај дипломатско-конзуларних представништава, иако је реч о објекту који је 20 година изнајмљивала Демократска странка.

– Тај објекат није на списку непокретности намењених за смештај дипломатско-конзуларних представништава који је усвојила Влада Србије. Вила у Крунској улици није ни у власништву ДИПОС-а, како тврди Правобранилаштво, већ је њен власник Република Србија. Сви ми знамо да у тој кући није била ни амбасада нити конзулат, па је јасно да се поступак намерно одуговлачи подношењем неоснованих жалби – истиче директор Секулић.

Министарство финансија потврдило је решење Агенције, али је Правобранилаштво покренуло Управни спор.

Подсетимо, Агенција за реституцију је крајем прошле године донела решење о враћању ове виле Роберту и Денију Божићу, синовима чувеног инжењера Добривоја Божића, изумитеља ваздушних кочница за возове. За време Другог светског рата Добривоје је емигрирао у Канаду.

Његови синови се десет година боре да добију репрезентативно здање у центру престонице. Роберт је недавно протестовао испред куће због одуговлачења процеса.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh