Gradovi

DS: Ugrožavaju se prava fotografa i fotoreportera

BEOGRAD – Demokratska stranka pozvala je danas poslanike republičkog parlamenta da ne podrže predlog autentičnog tumačenja odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima, jer smatraju da taj predlog unižava umetničku profesiju i ugrožava prava fotoreportera i fotografa.

Poslanica DS Vesna Marjanović rekla je novinarima u parlamentu da je nedopustivo prihvatiti odredbu da fotografija nema nikakvu autorsku zaštitu, zbog čega će poslanici njene stranke biti protiv.

„Autentično tumačenje zakona postoji da bi se zakon razjasnio i učinio primenjivim u pravnom sistemu. Ova odredba ne samo da ne razjašnjava, već dodatno unosi pravni nered i nesigurnost i ugrožava prava fotoreporteta. Ako bude usvojena to će biti skandal i ne razumem motivaciju poslanika SNS koji su je predložili“, rekla je Marjanović, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Martinović je rekla da DS neće podržati ni predlog autentičnog tumačenja odredbe Zakona o elektronskim medijima, a smatra da je zloupotrebljena procedura autentičnog tumačenja, jer se na taj način izbegava procedura izmene i dopune tih zakona.

Poslanica SNS Dušica Stojković predložila je autentičnim tumačenjem Zakona o autorskom i srodnim pravima da se autorskim delom ne može smatrati i uživati autorsko pravnu zaštitu svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora.

Foto Tanjug, N. Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh