Gradovi

Duda: Poljska ne šalje vojnike u borbu protiv IS

VARŠAVA – Poljska najverovatnije neće poslati svoje vojnike u borbu protiv Islamske države, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda.

Ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič rekao je u sredu da će se ova država priključiti borbi protiv IS, iako je nagovestio da će opseg njenog angažovanja zavisiti od odgovora NATO na pojačane vojne aktivnosti Rusije na istočnim granicama Alijanse.

„Možda su neke izjave previše tumačene. Danas apsolutno ne postoje takve odluke. To su otvorena pitanja o kojima ćemo razgovarati na forumu NATO“, rekao je Duda na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu na pitanje o izjavama ministra odbrane, prenela je agencija PAP.

„Ja sam najdalje moguće od bilo kakve odluke da pošaljem poljske vojnike bilo gde. Ali imajmo na umu da smo mi članica NATO“, kazao je poljski predsednik.

„Ukoliko želimo da nas ozbiljno tretiraju u NATO, ukoliko želimo da naša očekivanja budu poštovana, moramo da razumemo da druge NATO članice takođe imaju svoje strahove i interese u drugim delovima Evrope i sveta“, dodao je on.

Duda je istakao da bi voleo da vidi stalno prisustvo snaga NATO i opreme u Poljskoj, ali da bi to angažovanje moglo da bude „rotirajuće prirode“.

„Ta rotacija morala bi da bude takvog intenziteta da bi u praksi to značilo stalno (prisustvo)“, naveo je Duda.

Varšava, koja će biti domaćin samita NATO u julu, u više navrata je tražila veće prisustvo snaga NATO na svom tlu, i svojih suseda, ukazujući da bi to bio snažan odgovor na rusko delovanje u istočnoj Ukrajini, podsetio je Rojters.

AP Photo/Matthias Schrader

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh