Gradovi

Đukanović i Krivokapić razmenili optužbe

PODGORICA – Crnogorski parlament, na prvoj vanrednoj sednici, počo je raspravu o zahtevu za glasanje o poverenju vladi, koju je obeležila razmena optužbi između, sada već bivših, kkoalicionih prtnera DPS-a i SDP-a.

Premijer Milo Đukanović poručio je da nakon ove sednice više neće biti mesta za one koji su se, kako je rekao, navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći pritom na SDP, preneli su podgorički mediji.

Na drugoj strani, lider SDP-a Ranko Krivokapić tvrdi da ova vlada traži podelu parlamenta, poslušnike, a ne poslanike.

Đukanović, koji je poručio da je kriza u odnosima partnera u vladajućoj koaliciji (DPS- SDP) kulminirala ocenama da je vlada tehnička i da je njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu NATO za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Zbog toga je, kaže, i pokrenuo pitanje poverenja vladi.

„Sled političkih događaja pojačao je nepoverenje u odnosima DPS-SDP. Ovakvo nekonzistentno funkcionisanje vlasti tolerisao sam samo zarad dobijanja pozivnice za NATO“, istakao je Đukanović, naglašavajući da je poseban kamen spoticanja u odnosima sa SDP-om bio na polju značajnih investicija.

Đukanoviću najviše smeta to što crnogorska politička scena nije u zadnje vreme postavila jasnu linija između opozicije i vlasti.

„Svi su postali vlast- neko regularno principom izbora, neko neregularno. I svi su postali izvršna vlast“, istakao je Đukanović.

Poručuje i da ispitivanje poverenja vlasti ne može ugroziti demokratske procese društva.

„Više puta sam čuo lansirane i iskonstruisane optužbe da je to potez koji će ugroziti započeti politički dijalog. To su tendiciozne, izmišljenje ocjene. Još nisam čuo ocjenu zašto bi imali tajni motiv za pokretanje povjerenja vladi. To je neodgovorna galama partija kojima ne odgovara raščišćavanje političke magle. Jasno je da nakon ove sednice neće imati mesta za uloge oni koji su se navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija. Preciznije da budu vlast zbog svih pogodnosti koje im taj status donosi i istovremeno nevješto prikrivena podrška svima koji tu vlast podrivaju, ne marćei za posljedice po interese Crne Gore“, jasan je premijer.

Đukanović je rekao da misli da će ta partija nastaviti da ponavlja iste neutemeljene optužbe koje su zapravo žal što im vladina inicijativa izmiče jednu od dve stolice na koje su do sada sedeli.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić poručuje da Ustav Crne Gore ne poznaje jednu vlast, već tri.

„U ovoj državi građanin je suveren. Sve to ova vlada nije shvatila. Ova vlada traži pođelu parlamenta, poslušnike, a ne poslanike. To je neznanje, koje vodi u korupciji. Mi smo tu da budemo ne opozicija vlasti, već dogovora što parlament mora biti“, kazao je Krivokapić.

Ipak, poručuje premijeru, kada svi odu on će biti tu da brani Đukanovićeva dostignuća.

„Ja ću biit poslednji koji ću odustati da branim ono što ste stvorili gospodine Đukanoviću. Kada svi odu ja ću bit tu da branim vaša dostignuća. Ovoj Crnoj Gori treba ime Mila Đukanovića, ali koji nije ugrožen od Mila Đukanovića. Onog Mila Đukanovića koji je doneo istorijske stvari Crnoj Gori, a koga ugrožava ovaj Milo Đukanović. To je moja državna dužnost, a ne lična. A vi idete u besmisao“, kazao je Krivokapić.

Lider Pozitivne Darko Pajović cijeni da je jedino moguće rešenje prevazilaženja političke krize učešće svih u vlasti.

„Mi nikoga ne ucjenjemo. Ovo je najbolji način da prevaziđemo političku krizu. Ovi nije moguće realzovati ako nemamo podršku u vladi. Zahtjevi možda jesu zahtevni“, kazao je Pajović.

Miodrag Lekić iz Demosa očekuje izglasavanje nepoverenja vladi, ali ceni da to nije toliko bitno koliko da li ćemo i kako izaći iz ove duboke političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

„Demos se zalaže za vladu izbornog povjerenja. Premijer ima neverovatnu moć lakiranja crnogorske stvarnosti“, poručio je Lekić.

U ime SNP-a Aleksandar Damjanović poručuje-danas smo stigli do kraja ove vlade.

„Jasno je da je ova vlada zaokružila svoj rad i da više nema svoj legitimitet. Idealno vreme je da se nakon izglasavanja o nepoverenju vlade, ide ka stvaranju tehničke vlade“, poručio je Damjanović.

Za izglasavanje poverenja, DPS-u je potrebna podrška 41 poslanika.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh