Gradovi

Đurić: Parlamentarni izbori i na Kosovu

RANILUG – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u Ranilugu da će predstojeći vanredni parlamentarni izbori biti održani na čitavoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

Đurić je rekao novinarima da će parlamentarni izbori biti održani u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i da u vezi toga ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

On smatra da u duhu normalizacije odnosa ne bi trebalo da bude bilo kakvih opstrukcija.

„Ponavljam, za nas će ti izbori biti održani na čitavoj teritoriji Srbije, Priština nema razloga da se ljuti zbog toga što će ti izbori biti održani ovde. To ne znači da mi njih teramo da iznose drugačije političke stavove od onih koje već iznose i koji su poznati a sa kojima se mi ne slažemo“, rekao je on.

Upitan da li će biti održani i lokalni izbori na Kosovu, Đurić je kazao da lokalni izbori na KiM su održani na osnovu Briselskog sporazuma, da Srbi imaju deset gradonačelnika i da se sada čeka formiranje ZSO koja je neophodna i koja može da omogući da i Srbi i Albanci idu napred.

Nasiljem se ne mogu ostvariti politički ciljevi

Đurić je izjavio da konflikt ne odgovara nikome i da se nasiljem ne mogu ostvariti politički ciljevi.

Đurić je novinarima u Ranilugu rekao da je nažalost mnogo “usijanih glava” i da je siguran da konflikt ne odgovara nikome, poručivši svima koji nasiljem žele da ostvare političke ciljeve da Srbija stoji iza svakog svog građanina na svakom delu svoje teritorije.

U interesu stabilnosti ničija bezbednost ne bi smelo da bude ugrožena, a mislim da oni koji odlučuju o bezbednosti i stabilnosti ovog regiona dobro znaju koliko je Srbija ozbiljna kada je u pitanju zaštita naših građana na KiM i da nikakvo sistemsko i fundametalno ugrožavanje ne bi bilo dozvoljeno, rekao je Đurić.

Na Kosovu poslednjih meseci dogodilo se više ozbiljnih incidenata u povratničkim sredinama, a nasilje se može videti na ulicama Prištine i u samom parlamentu, gde se kosovska opozicija bori protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh