Gradovi

Đuričin: Posle izbora u radikalne reforme

Đuričin: Posle izbora u radikalne reforme

BEOGRAD – Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin rekao je danas da očekuje od pobednika na parlamentarnim izborima, koje je premijer Aleksandar Vučić zvanično najavio, da jasno predstavi svoj program i dobije podršku građana za radikalne reforme.

Đuričin je u izjavi Tanjugu ukazao da pitanje izbora nije samo pitanje ekonomije, već su tu i velika geopolitička prelivanja, pozicioniranje zemlje, i mnoga druga pitanja koja će biti postavljena tokom izbora.

Kada je reč o ekonomiji, Đuričin je podsetio da su do sada postignuti rezultati fiskalne konsolidacije veoma dobri, ali sada na red dolaze, prema njegovim rečima, radikalne reforme.

„Pre svega predstoji reforma javnog sektora i onoga što mi ekonomisti zovemo „institucionalni ambijent“, regulatornog okvira. Mnogo je stvari tu bitno, pre svega određivanje prave veličine javnog sektora, završetak privatizacije 500 preduzeća u restrukturiranju, ali i odnos prema zemljama strateškim parterima, poput Kine, Rusije, Amerike, investitorima iz Zaliva (UAE)“, ukazao je Đuričin.

Đuričin je rekao da se nada da Srbija, vezano za izbore, neće biti u istom stanju u kakvom je bila Hrvatska, kao i da će, nakon glasanja, vlada biti brzo formirana, da ćemo brzo dobiti mandatara i da će rezultati izbora obezbediti pun kredibilitet nove vlade za radikalne reforme.

Upitan da li postoji bojazan da bi mogle da se dovedu u pitanje obaveze Srbije prema MMF-u, i uopšte usporavanje reformi na koje se programom sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom država obavezala, odgovara da i nakon glasanja, postoji tehnička vlada koja radi i ispunjava sve postojeće obaveze.

„Tehnički deo vlade će nastaviti da funkcioniše i to načelno ne bi trebalo da bude problem“, uveren je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh