Gradovi

Đuričin: Srbija mora da se prestroji u hodu

KOPAONIK – Selektor Kopaonik biznis foruma Dragan Đuričin poručio je danas da je kriza u Srbiji strukturna, što znači da se ne može otkloniti ad-hok merama, već samo sistematičnim pristupom.

Đuričin je, u zaključima ovogodišnjeg 23. po redu Kopaonik biznis foruma, naveo da smo u veoma volatilnom okruženju i pod pritiskom tehnološke revolucije.

„Srbija nema vremena da prolazi kroz faze razvoja koje su druge zemlje bile izložene, već mora da se prestroji u hodu, da ostvari konvergenciju sa Evropom kojoj teži“, rekao je on dodajući da, kako bi se to ostvarilo, neophodno je pre svega da dođu strani preduzetnici, koji su spremni da rizikuju i koji su se dokazali.

Konačno, dodao je, potrebno je da dođu ljudi koji se bave analitikom, da se ne bi desilo da živimo u sistemu u kojem državni služebnici sprovode apsurdne odluke, a ekonomisti pokušavaju da objašnjavaju apsurde.

„To je ideja s kojom se i okupljamo, da nove ideje dobiju snagu. Poslednjih godina smo napravili veliki pomak privlačeći kredibilne ljude. Nastavljamo da afirmišemo ekonomiju, iako smo često svesni da je ekonomija igračka u rukama političara“, rekao je Đuričin koji je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ideje foruma su svrstane sistematično i naučno u zborniku radova.

„Mi se trudimo da kroz sve ove naše aktivnosti afirmišemo principe nauke. U zborniku se nalazi devet državnih tehnokrata. Od 13 autora u ovom zborniku 12 su članova predsedništva Saveza ekonomista Srbije. To je trag u snegu naše aktivnosti i toga ćemo se sećati jednog dana“, rekao je Đuričin i naveo da je svoju karijeru uvek pravio tako što se stideo svog neznanja.

Ovo ostavljamo onima koji donose odluke da se stide svog neznanja i da se podsete da u Srbiji postoje resursi, poručio je Đuričin i zaključio:

„Mi smo formulisali strukturu našeg foruma u tom smislu i napravićemo za nekoliko dana Kopaonik konsenzus. Daćemo to odgovornim organima i nadam se da ćemo iduće godine biti još bliže dobrim rešenjima. Vreme je nova moneta u eri u kojoj živimo. A ako ne idemo u korak s vremenom, dovešćemo naše biznise i državu u rizik opstanka“

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh