Novosti online

Два руска воза стижу у средњи Банат

ЗРЕЊАНИН – Средњи Банат добио је два нова руска воза за превоз путника, а примопредаја ће бити извршена у петак, изјавио је данас у Зрењанину начелник Средњобанатског управног округа Душан Шијан.

„У договору са људима из Железнице, направили смо и редослед потеза како да се прошири постојећи депо за одржавање возова у Зрењанину, у чему ће учествовати и Град Зрењанин, а где ће се одржавати ти нови руски возови”, рекао је Шијан после седнице Савета Средњобанатског округа.

Он је подсетио да је иницијатива за ревитализацију пруге кроз Банат поднета још пре две године, а да су два нова воза први корак ка томе, док су следећи депо и индустријски колосек за индустријску зону. Извршни директор „Србија воза” Весна Брајовић казала је да је реч о возовима из транше од 27 нових руских возова – дизел моторних гарнитура.

„Од прве четири гарнитуре, две смо определили за Зрењанин јер знамо да је до сада стање било лоше и желимо да га значајно поправимо. Возови су нови, већ су саобраћали на нашим пругама, тако да ће бити значајно повећан квалитет саобраћаја што се тиче редовности”, казала је она.

Како је навела, две нове гарнитуре саобраћаће на релацији до Дунав станице у Београду и до Кикинде, а следећа гарнитура, из следећег контингента, биће стационирана као резерва тако да ће редовност бити на европском нивоу.

Извршни директор Друштва за управљање железничком инфраструктуром железнице Србије Милан Шеган казао је да стање пруге Панчево-Зрењанин-Кикинда, односно Банатско Милошево-Сента-Суботица, није на завидном нивоу имајући у виду тежину возова који туда могу саобраћати и брзину кретања.

„Разматрали смо могућност како најбрже да дођемо до побољшања стања пруге, а да одржимо и редовност путничког саобраћаја и да теретни саобраћај буде на завидном нивоу. У првом кораку биће предузете мере да отклонимо слаба места на прузи, док се у другом кораку разматра могућност да израдом пројектне документације подигнемо осовински притисак на 22,5 тоне и да брзине буду од 100 до 120 километара на час”, казао је Шеган.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh