• Gradovi

  DW: 2016 – godina užasa i pitanja, rasplet u 2017.

  BERLIN – Ratovi, krize, posrtanje Evropske unije, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i trijumfalni ruski predsednik Vladimir Putin – sve je to otvorilo pitanja čiji će se rasplet nazreti tek 2017. godine, piše u komentaru „Dojče vele“ navodeći da je godina za nama bila godina užasa.

  „I 2016. je bila annus horribilis, godina užasa. U svetu vlada haos: na Bliskom istoku se vode grozni ratovi – u Siriji, Jemenu, Libiji, Iraku. Takozvana Islamska država, vrhunac brutalnog, ubilačkog, fundamentalističkog terora, još nije pobeđena“, navodi u komentaru glavni urednik „Dojče velea“ Aleksander Kudašef.

  Prema njegovim rečima, autokrate, despoti, diktatori trajno su uništili nežne izdanke Arapskog proleća i to s odrazom na čitav region, koji svakako može biti epicentar jedne političke i društvene eksplozije koja bi uzdrmala ceo svet – što će se možda i dogoditi.

  Izgleda kao da Bliski i Srednji istok tonu u neki tridesetogodišnji rat u kojem klanovi, plemena i verske zajednice vode ogorčene borbe.

  Sa druge strane, piše Kudašef, Evropa, na čije obale stižu izbeglice sa Bliskog istoka, i sama je uzdrmana, jer je izbeglička kriza jasno pokazala da je „evropska solidarnost“ u najboljem slučaju fraza koja dobro zvuči, ali koja ne važi u politici.

  Glavni urednik DW navodi da je EU ugrožena i da ni sama ne može da se odluči u kojem smeru bi putovanje trebalo nastaviti.

  „Pri tom je već sada sigurno da će se, pored istočnoevropskog povratka nacionalnim državama i identitetu, i u zapadnoj Evropi menjati odnosi moći: u Holandiji očigledno preko Gerta Vildersa, a Francuska će u svakom slučaju dobiti novog predsednika – verovatno jednog katoličkog tačeristu, što je ravno revoluciji“, kaže.

  On navodi i da se i u Nemačkoj „koja trenutno deluje kao utočište stabilnosti“ u septembru održavaju izbori i da niko trenutno ne može da zamisli da Angela Merkel – u kojoj god koaliciji – neće više biti kancelarka.

  Kaže da je Merkel bastion u oscilacijama svetske politike i to više od jedanaest godina, ali da će i u Nemačkoj desničarsko-populistička i nacionalno-egoistična stranka „Alternativa za Nemačku“ ući u Bundestag – sa više mandata nego što je mnogima po volji.

  „I ovde pobeđuju desničarske ideje, iako to neće biti dovoljno za preuzimanje vlasti. Nemačka će i dalje imati stabilnu vladu. I stoga je Nemačka sigurno sidro u nemirnoj i neprijatnoj svetskoj politici. I to iako je zemlju neposredno pred Božić duboko potresao teroristički napad u Berlinu“, dodaje on.

  Kao sledeću nesigurnost, autor navodi to što u SAD na vlast dolazi Donald Tramp.

  „Hoće li taj predsednik biti uračunljiv? Kakvu spoljnu politiku će voditi taj biznismen? Hoće li spoljnopolitičke odnose shvatiti kao sklapanje dilova ili kao diplomatsku veštinu? Da li će se u globalnoj politici takođe postaviti kao najmoćniji na svetu? I pre svega: da li sebe vidi kao deo Zapada – ili vidi i sledi samo parolu Make America great again? Svašta će se otkriti 2017“, kaže.

  Kako objašnjava, godina je u svetskoj političkoj sceni donela renesansu Rusije i Vladimira Putina.

  „Rusija nije tek regionalna sila, kako je odlazeći predsednik Obama jednom prilikom prezrivo zaključio. Rusija se upliće u događanja na Bliskom istoku i u Evropi“, navodi.

  On ocenjuje i da se pri tom Moskva pre svega zalaže za vojna, a ne diplomatska rešenja, te svesno i cinično koristi nasilje: u Siriji ili u zamrznutim sukobima, poput onog u istočnoj Ukrajini.

  Povratak Rusije na svetsku pozornicu je i povratak vojnog delovanja u svetskoj politici kako bi se osigurali uticaj i moć, kaže.

  „Na to će Zapad, ukoliko još bude postojao kao celina u godini prvoj Donalda Trumpa, morati da nađe odgovor. Kao uostalom i Nemačka, koja tradicionalno ima poteškoća sa intervencijama“, zaključuje glavni urednik DW.

  Foto/Freeimages.com, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com