Gradovi

Džihadisti se povlače iz iračke pokrajine Anbar

BAGDAD – Islamska država (IS) povukla je danas svoje borce iz pustinjskog grada Rutba u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, saopštili su danas neimenovani general iračke vojske i gradonačelnik Rutbe.

„Daeš (IS) se potpuno povukao iz Rutbe i krenuo prema Al-Kaimu“, rekao je irački vojni general agenciji Frans pres, govoreći o dzihadističkom bastionu na granici sa Sirijom, u severnom delu Anbara.

Kako je dodao, naoružani pripadnici IS počeli su da se povlače prošle noći, a završili su sa povlačenjem jutros, tako da ih u Rutbi više nema.

Imad Ahmed, gradonačelnik Rutbe koja se nalazi oko 390 kilometara zapadno od Bagdada na putu ka Jordanu, potvrdio je da se IS povukla odatle.

On je ocenio da je njihovo povlačenje posledica gubitaka koje su pretpreli u Anbaru, pre svega preuzimanja kontrole nad Ramadijem od strane iračkih bezbednosnih snaga.

Nakon što su prošlog meseca uspostavile potpunu kontrolu nad Ramadijem, glavnim gradom te provincije, iračke snage obezbeđuju i oblasti istočno od Ramadija, sve više izolujući džhadističko uporište Faludžu, koja se nalazi samo 50 kilometara zapadno od Bagdada, navodi francuska agencija.

Istovremeno, iračke snage bezbednosti rade na preuzimanju kontrole nad oblastima zapadno od Ramadija, s namerom da preuzmu grad Hit.

Militant website via AP, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh