• Gradovi

  E.Duraković: SDA i SBB spremne na treći entitet

  SARAJEVO – Stranka demokratske akcije BiH Bakira Izetbegovića i Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića su dve bošnjačke stranke spremne da udovolje željam Dragana Čovića o stvaranju trećeg entiteta, što bi značilo dalju podelu BiH.

  To je gostujući na regionalnoj N1 rekao akademik Esad Duraković podsetivši da je „afera oko Mostara pre izbora pokazala da su bili spremni ići na etničku podelu tog grada“.

  Duraković kaže da se to nije dogodilo samo zato što su neki mediji i on tada digli frku, pa se od toga odustalo u ocekivanju nekih drugih vremena.

  „To je jasan dokaz. Ide se na stvaranje izborne jedinice, a šta je to? To je put ka trećem entitetu i dalja podela BiH“, kazao je Duraković.

  Upitan o kojim partijama reč, Duraković je rekao“

  „To su partije koje u datim okolnostima imaju kapacitet da izruče Čovićevom HDZ-u ono što on očekuje. To su SDA, SBB…“

  Na pitanje zašto bi bošnjačke strane podržale podelu zemlje, Duraković kaže da je reč o ljudima koji nemaju viziju i ne vide državu dalje od trotoara ispred sebe Predsedništva.

  „Oni ne vide dalje od ovih ili narednih izbora. Njihov materijalni interes je ogroman i nesavladiv. Jedino im je važno da stvore svoje feude gde će moći da crpe i izrabljuju, profitiraju itd. Njihov interes nije država. Potpuno nezrelo se ponaša opozicija, odnosno levica.“

  Na pitanje zašto bi bošnjačke strane podržale podelu zemlje, Duraković je kazao:

  „Zato što su to ljudi koji nemaju viziju, ne vide državu dalje od trotoara ispred Predsjedništva. Oni ne vide dalje od ovih ili narednih izbora. Njihov materijalni interes je ogroman i nesavladiv. Jedino im je važno da stvore svoje feude gđe će moći da crpe i izrabljuju, profitiraju itd. Njihov interes nije država. Potpuno nezrelo se ponaša opozicija, odnosno ljevica.“

  Duboko je, kaže, razočaran, jer levica je izneverila ideju leve političke opcije.

  „Ne umeju da kapitaliziraju politički svakodnevne gafove pozicije. Dokaz da levica ne vodi računa o državnim nadpartijskim interesima, nisu bili u stanju da se ujedine da bi mogli eliminirati poziciju nego su nastupali samostalno. Zato što je svakoj partiji prioritet da ima određen broj fotelja“, rekao je.

  Svestan je, kaže, da njegove izjave i „optužbe o podeli zemlje“ mogu izazvati brojne reakcije, ali dodaje i da ga status intelektualca obavezuje da se angažuje.

  „Neka bude reakcija na moje izjave. Moj status intelektualca u BiH obavezuje me da budem otvoren. Dužan je svaki intelektualac da se angažuje. Uveren sam i ne preterujem da je sudbinski čas za BiH sada. Opasnije je nego što je bilo u ratu. U ratu smo se borili na mnoštvo načina. Danas imamo bošnjačke političke partije koji su spremne izaći u susret zahtevima koji su štetni za BiH“, zaključio je akademik Duraković.

  Najvredniju zemlju prodajemo Arapima

  Bošnjački akademik upozorio je danas da se u Federaciji BiH prodaju hiljade hektara najvrednije zemlje Arapima i da je reč o internacionalnom projektu da u tom entitetu bude stvorena „muslimanija“.

  „U FBiH prodaju se hiljade hektara zemlje Arapima, a ne zna se ko s njima dolazi, odnosno kakvi remetilački faktori dolaze“, rekao je Duraković za regionalnu N1 TV.

  On je pozvao vlast da preduzmu odgovarajuće mere.

  “ Mi Bošnjaci smo istorijski markirani kao smetnja, kao potencijalna opasnost. Sada se ta hipoteka povećava i povećavaju se mogućnosti da se identifikujemo kao opasan faktor“, kazao je Duraković.

  Prema njegovim rečima, javnosti se sve to predstavlja kao da su to investicije, a da političari i zakonodavstvo to ne vide kao problem, da se tu pere novac, da ima puno kriminala.

  „Sada naši političari kažu da su to naša braća muslimani. ?a se osećam i Bosancem, Bošnjakom, muslimanom i brinem o budućnosti svoje zemlje. Moja unučad će njima biti hamali, jer njima prodajemo najvrednije resurse koje imamo“, naveo je on.

  Foto Tanjug/S. Radovanović, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com