Gradovi

EANA traži od Vlade Hrvatske sastanak o medijima

STOKHOLM – Odbor Evropskog saveza novinskih agencija (EANA) smatra da je rasprava o medijima koja se odvija u Hrvatskoj alarmantna i zahteva od vlade u Zagrebu da što pre organizuje sastanak na kome bi se razgovaralo o nezavisnosti medija i ulozi novinske agencije HINA, kao članice tog saveza.

EANA, takođe, smatra da je od najveće važnosti da vlada u Zagrebu radi na očuvanju uređivačke, menadžerske i ekonomske nezavisnosti hrvatske novinske agencije Hine, koja je uspešno završila restrukturiranje i smanjila broj zaposlenih koji se ne bave uređivačkim poslom.

„Novinska agencija predstavlja srž prikupljanja i distribucije informacija i mora da se smatra okosnicom istinitog, nezavisnost i nepristrasnog izveštavanja u bilo kojoj demokratiji“, navodi se u pismu koje je EANA uputila hrvatskoj vladi.

„Nepristasno izveštavanje ima još značajniju ulogu za demokratiju u ovim danima dramatičnih političkih i ekonomskih promena i rasprava o evropskoj saradnji i migracijama“, ističe EANA.

To je takva vrsta delatnosti, kojoj je neophodno zdravo okruženje, sloboda štampe, fer konkurencija i jednostavna i osnovna pravila delovanja.

Novinske agencije rade u skladu sa principima slobode medija, a nepristrasne informacije imaju najveći značaj za funkcionisanje demokratskog društva.

Jedna od najznačajnijih preokupacija EANA je obezbeđivanje ekonomskog i pravnog ambijenta za delovanje novinskih agencija u skladu sa tim pravilima.

Sve brži razvoj informacione tehnologije omogućava sve veći broj platformi u kojima postoji direktna ili indirektna potreba za nezavisnim, pouzdanim izveštavanjem.

Bord EANA raduje se organizovanju rasprave generalno o politici o hrvatskim medijima i posebno o ulozi hrvatske novinske agenicje Hine, kao nezavisne novinske agencije na koju se, kako mediji u Hrtavtskoj tako i mediji u inistrastvu mogu pouzdati kao na izvor informacije o tome šta se dešva u zemlji, navedneo je u saopštenju EANA.

EANA čine 32 novinske agencije evropskih država, među kojima i Tanjug.

Foto Tanjug/M.Jelesijević, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh