Gradovi

ECA: Neprincipijelan stav EK u upravljanju paketima pomoći

BRISEL – Način na koji je Evropska komisija upravljala paketima pomoći, koji su dodeljeni članicama evrozone pogođenim finansijskom krizom, bio je u suštini slab i neprincipijelan, saopštio je danas Evropski revizorski sud (ECA).

Revizorski sud EU, kao evropska institucija zadužena za eksterni nadzor budžeta 28-članog bloka, analizirao je programe pomoći dodeljene Irskoj, Portugaliji, Mađarskoj, Letoniji i Rumuniji, koji su okončani, prenosi agencija Rojters.

Revizori nisu analizirali program pomoći za Grčku, jer će o njemu kasnije danas objaviti odvojeni izveštaj, niti program podrške Kipru, budući da je još uvek u toku. Nije analiziran ni paket pomoći Španiji, jer sredstva koja su toj zemlji dodeljena iz spasilačkog fonda evrozone nisu podrazumevala i novac Evropske unije.

U izveštaju Revizorskog suda se navodi da su analizirani paketi pomoći ispunili svoje ciljeve uprkos nedovoljnom iskustvu Evropske komisije, budući da su budžetski deficiti u članicama-primaocima pomoći smanjeni, i da su pokrenute strukturne reforme.

„Revizori su, međutim, zaključili da nekoliko zemalja nije tretirano na isti način u identičnoj situaciji. U pojedinim programima, uslovi za dodelu pomoći su bili manje strogi, što je olakšalo njihovo ispunjenje“, poručili su revizori, dodajući i da „zahtevane strukturne reforme nisu uvek bile u srazmeri sa problemima sa kojima su države bile suočene“.

ECA je ukazala i na manjkavosti u radu Komisije koja je bila zadužena za finansijsku pomoć, kao i na slabo praćenje implementacije programa pomoći i propuste u dokumentaciji.

freeimages.com, Marcelo Gerpe

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh