• Svet

  Egipatski borbeni avioni gadjali vozila napadača na džamiju

  Borbeni avioni pogodili su nekoliko vozila korišćenih u napadu na džamiju na Sinajskom poluostrvu u kome je poginulo 235 ljudi, uništviši ih i ubivši sve putnike, saopštila je danas egipatska vojska.

  U vojnom saopštenju je navedno da su vozila pogodjena u području napada na džamiju koji je izveden u petak u sinajskom mestu Bir al Abed, najsmrtonosnijem terorističkom aktu islamskh ekstremista u modernoj istoriji Egipta.

  Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je teroristička organizacija Islamska država ranije najavljivala da će iskoreniti sufiste na Sinaju i u Egiptu, a u toj džamiji su se okupljali upravo sufisti.

  Lokalna grana Islamske države širi pobunu na Sinaju gde se vladine snage bore već godinama protiv ekstremista. U džamiju koja je bila meta napada dolazili su sufisti, članovi mističnog pokreta islama koje ekstremisti smatraju hereticima.

  Napadači su juče pucali na vernike za vreme tradicionalnih moltivi muslimana petkom u podne i aktivirali granate na raketni pogon, blokirajući izlazne puteve. U napadu je takodje ranjeno 109 ljudi.Taj napad je znak da egipatske vlasti nisu uspele da zastraše pobunjenike.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com