Gradovi

Egipatski novinari osuđeni na po dve godine zatvora

KAIRO – Sud u Egiptu osudio je danas predsednika i dva člana odbora Sindikata novinara na po dve godine zatvora, zbog skrivanja kolega koji su širili lažne vesti, bežali od zakona i prikrivali izvore informacija, prenosi Rojters.

Organizacija Amnesti internešnl osudio je presudu kao „novo razdoblje sloma „medija i slobode izražavanja“.

Predsednik Sindikata i dva člana odbora moći će da ulože žalbu na presudu, a do tada im je sud odredio kauciju od po 623 američkih dolara.

„Pokrenut je postupak protiv nas trojice, ali krajnji cilj je ceo sindikat“, rekao je predsednik sindikata nakon izricanja presude.

Tokom izricanja presude, ispred suda su se okupili novinari i članovi sindikata, koji su uzvikivali „Dole sa vojnim pravilima“ i nosili transparente „Novinarstvo nije zločin“.

Sud su obezbeđivale jake policijske snage.

Trojica sindikalaca uhapšeni su u maju nakon policijske racije u sedištu sindikata, sprovedene kako bi se uhapsili novinari koji su skrivali izbeglice.

Presuda je doneta usled napora egipatskih zvaničnika da smanje kritike na račun predsednika Abdel Fatah el Sisija da se vojska udaljava od svojih dužnosti uplitanjem u ekonomiju.

Foto/Freeimages.com, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh