Novosti online

Египатски суд поништио 149 смртних казни

КАИРО – Египатски касациони суд поништио је смртне казне на које је било осуђено 149 људи оптужених да су убили 13 полицајаца током демонстрација 2013. године и наложио ново суђење, јавили су судски заничници. Њих 149 осуђено је 3. фебруара 2015. за убиства 13 полицајаца у масовном процесу спроведеном по хитном поступку као и више других на којма су десетине присталица Муслиманског братства осуђени на смртне казне.

Од када је војска свргнула исламистичког председника Мохамеда Мурсија 3. јула 2013, у египатским првостепеним судовима на смрт је осуђено десетине присталица и вођа Мурсијевог Муслиманског братства, укључујући и самог Мурсија. Овакви судски процеси по хитном поступку наишли су на оштре критике УН и света.

Садашњи председник, а тадашњи шеф војске Генерал Абдел Фатах Ал Сиси је 2013, свргнуо и ухапсио демократски изабраног председника Мухамеда Мурсија, члана Муслиманског братства. Та групација је побеђивала на свим изборима после рушења Хоснија Мубарака почеком 2011. у побунама у оквиру арапског пролећа.

У месецима који су уследили, полиција је сузбијала протесте Муслиманског братства због хапшења Мурсија, и египатске снаге безбедности убиле су стотине Мурсијевих присталица.

Око 700 Мурсијевих присталица убијено је 14. августа 2013. године у року од неколико сати у центру Каира, што би могло да представља злочин против човечности према организацији за одбрану људских права Хјуман рајтс воч.

Исто вече 13 полицајаца је убијено у нападу демонстранта на полицијску станицу у Каиру, и то су убиства за која је њих 149 било осуђено.

Од тада је Касациони суд поништио стотине смртних казни и наложио поновна суђења. Ал Сиси је напустио војску и изабран је за председника 2014. године.

Бета-АФП

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh