Gradovi

EK pozdravila napredak Srbije u oblasti životne sredine

BEOGRAD – Evropska komisija pozdravila je danas dobar napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, ističući spremnost da pomogne Srbiji da ubrza procese pristupanja EU, saopštila je pregovaračka grupa za poglavlje 27 pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

EK je u sklopu drugog dana zasedanja Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvoj u Briselu, tokom kojeg je Pregovaračka grupa prestavila stanje životne sredine i napore za njegovo unapređenje, pozdravila usvajanje izmena i dopuna zakona koji regulišu ovu oblast, donošenje nacionalnog plana za investiranje u ovoj oblasti, kao i stvaranje preduslova za osnivanje Zelenog fonda.

Pododbor je diskutovao o svim važnim temama pregovaračkog procesa koji se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, tj. na stanje zakonodavstva i administrativne kapacitete kod pitanja kvaliteta vazduha i voda, zaštite prirode, industrijskog zagađenja, hemikalije i buku.

Šef pregovaračke grupe 27 i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović održala je uvodno izlaganje tokom kojeg je članove tri direktorata Evropske komisije za proširenje, životnu sredinu i klimatske akcije upoznala sa ključnim dostignućima i planovima u ovoj oblasti.

„Po prvi put Srbija ima jasne ciljeve, planove i finasijske procene kada je u pitanju zaštita životne sredine. U prilog tome ide i nedavno usvajanje izmena i dopuna Zakona koji regulišu ovu oblast, kao i osnivanje Zelenog fonda koji treba da obezbedi stabilan sistem finasiranja životne sredine“, istakla je Stana Božović.

Ona je dodala da je pitanje zaštite životne sredine jedno od najzahtevnijih i najskupljih pregovaračkih poglavlja, kao da i su procene da je samo za finansiranje razvoja infrastrukture vezanog za deponije, otpad, pijaću vodu i tretman otpadnih voda, potrebano 7,88 milijardi evra.

Posebno je istaknuto da je Srbija svesna rizika sa kojima su se suočavale druge zemlje kandidati, a koji se najčešće tiču ljudskih kapaciteta u pregovaračkom procesu, kao i da su resorno Ministarstvo i pregovaračka grupa proaktivno napravili plan delovanja u ovom pogledu u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima, Svetskom bankom i Švedskom razvojnom agencijom.

„U praktičnom smislu, Ministarstvo je napravilo značajan napredak u pogledu pripreme infrastrukturnih projekata kada je reč o upravljanju otpadom i otpadnim vodama i određivanju njihove prioritetnosti, tako da će veliki gradski centri poput Novog Sada, Kragujevca i Niša imati prednost u pogledu izrade dokumentacije i finansiranja projekata. Rešano je 80 odsto svih problematičnih projekata koji su nasleđeni, a finasirali su se iz fondova EU. Pripremljena su strateška dokumenta za osnivanje Implementacione agencije za projekte u oblasti životne sredine, kao krovne agencije za planiranje, projektovanje, finansiranje, implementaciju i nadzor projekata iz ove oblasti“, zaključila je u svom izlaganju Božovićeva.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh